29 sierpnia 2017

  
Jakbym miała wskazać najczęściej coverowaną piosenkę na podstawie audycji BBC 6 Music, byłoby to bez wątpienia „I heard it through the grape wine”, którą słyszałam tam chyba w czterech różnych wersjach. Z ciekawości zerknęłam w internety na najpopularniejsze covery wszechczasów. Cóż niespodzianek tam nie ma – powiedziałabym raczej że boring i że old. Fab Four są tam aż cztery kawałki, z „Yesterday” i „Eleanor Rigby” na szczycie, do tego „Imagine” gdzieś w połowie stawki. Do tego „Satisfaction”, „Over the rainbow”, Summertime”, „Cry me a river” i „The look of love”. Dwa ostatnie utwory to nie Justin Timberlake ani ABC, to Abbie Mitchell i Dusty Springfield.
Był tam, niestety niedziałający link do najgorszych i najlepszych coverów w historii i zapytanie, czy najlepszy to „All along the watch tower” w wykonaniu Hendricksa, a najgorszy „American Pie” zarżnięty przez Madonnę. Co do najgorszych, to u nas w Polsce mamy godną przeciwwagę dla Madonny – to Mandaryna i jej disco wersja „Here I go again”. Jak chcecie zgłębić temat, w sieci są tego masy.
Zmieniajac temat i przechodząc do menu, zapraszam Was do skosztowania drożdżowego ciasta ze śliwkami, kruszonką i płatkami migdałów. I chociaż najpopularniejszy bloger i sędzia piwny w Polsce – Tomasz Kopyra – twierdzi że sztosy muszą być drogie, to nasz sztos kosztuje tylko 4 pln, czyli około jednego euraska. I ma wspólną cechę z piwem, jaką są drożdże.
A oto pełen dzisiejszy zestaw:
– krem ziemniaczano-porowy z grzankami
– toskańska zupa pomidorowa z oliwą i bazylią
– makaron penne z grillowaną cukinią w sosie śmietanowo-winnym z zielonym pieprzem i wyrazistym serem pecorino romano
– tarta z pieczona porchettą, oliwkami, serem fontal, pomidorami i świeżą szałwią
– wspomniane już ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i płatkami migdałów.