Por – fawor. Zupa krem z porów

zupa krem z porów

Przed wyborami
Dla Marcina Sendeckiego

Dzisiaj kupiłem dwa pory na kolację,
niosłem je za plecami trzymając jak kwiaty.
Lato się gryzie z jesienią. Forma ocalała
i wychodzi z podziemia. Wszystko się układa
w jeden, wyraźny, doskonały kształt:

ogród koncentracyjny.

Tym sympatycznym kawałkiem poezji autorstwa Marcina Świetlickiego witam się z Wami. Por naprawdę jest jednym z moich faworów. Dość powiedzieć, że często dodaję go do sosu śmietanowego gdy gotuję makaron. Zastępuje z powodzeniem cebulę, radzę Wam spróbować. Tym razem pory wskakują do zupy. Jako że w pogodzie w końcu nastał listopad, a raczej styczniolistopad, istnieje przypuszczenie, że naród zaczął tęsknić za rozgrzewającymi gęstymi zupami. Czuję się w obowiązku ponieść ten kaganiec do domostw i podzielić się przepisem.

Por, cebula i ziemniak. Zupa blada. Zaostrzona lazurową pleśnią. Grzeje, smakuje, cieszy oko. Jak to często bywa, gotowana była kolektywnie, siostry sisters zajmowały się w tym przypadku grzankami. Dodatkowym atutem była niska cena składników, więc podejmując je obiadem przyoszczędziłam trochę grosza :). A oto por-squad:

Zupa krem z porów

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • dwa pory (białe części)
  • jedna biała cebula
  • trochę tymianku, świeżego lub suszonego
  • opcjonalnie bulion (jak nie macie, darujcie sobie kostkę i poprzestańcie na wersji wege, no chyba że ktoś jest koneserem smakowych kostek)
  • jeden lub dwa ziemniaki, obrane i drobno pokrojone
  • chleb tostowy, bagietka lub weka oraz czosnek do grzanek
  • około 50 g sera z niebieską pleśnią

oka tłuszczu w bulionie

Przepis? Banał. Pokroić pory i cebulę, podsmażyć, zalać wodą lub bulionem, dodać ziemniaki i gotować. Jak będą miękkie, zmiksować zupę, dodać sól, pieprz i tymianek. Ser można dodać wcześniej i rozpuścić w zupie, albo pokroić w kostkę i wrzucić do talerzy przed podaniem. Oddzielnie podsmażyć natarte czosnkiem grzanki. Nie polecam kładzenia ich do zupy, bo robią się namoknięte i tracą zupełnie urok. Życzę wszystkim i każdemu z osobna smacznego obiadu (pamiętajcie o niskiej cenie w razie gościa w dom;)).

grzanki na patelni

Scroll to Top