Dynia zaskakuje. Jajecznica z olejem dyniowym

jajecznica z olejem dyniowym

Dziś będzie krótko acz treściwie. Napiszę małą pochwałę produktu, który ostatnio nabyłam. Z którego jestem ogromnie zadowolona. Jest to mianowicie olej z pestek dyni o wspaniałym, bogatym aromacie dobrze uprażonych pestek. Kolor ma ciemnozielony, a wyprodukowała go austriacka manufaktura. Liznęłam trochę wiedzy na temat oleju z pestek dyni i dowiedziałam się, że w naszym nadwiślańskim kraju też jest taki wyrób. Produkują go w Wielkopolsce i jest chronionym przez Unię produktem tradycyjnym. Na stronie tego specjału oprócz informacji o produkcji i wartościach, znaleźć można przepisy z jego dodatkiem.

Ja na początek postanowiłam zrobić jajecznicę, tylko po to, żeby jak najszybciej spróbować jak smakuje ten olej w jakimkolwiek daniu. A co może być szybszego niż jajecznica, która jest zresztą wymieniona z tylu opakowania jako sugerowana potrawa do połączenia z olejem dyniowym.

Jajecznica z olejem z pestek dyni

Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 3 jajka
  • łyżeczka masła do smażenia
  • łyżka oleju z pestek dyni
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki
  • ewentualnie pestki dyni

Masło roztopić na patelni, dodać jajka, smażyć na wolnym ogniu. Gdy są prawie ścięte, dodać olej, doprawić. Podawać z pieczywem.

Oczywiście musicie być świadomi, że ten przepis podałam pro forma, najważniejszy jest olej. Na pewno napiszę jeszcze o daniach z jego czynnym udziałem. Oczyma wyobraźni widzę, jak dodaję go do risotto czy makaronu. Mam tyle planów i pomysłów na dania, że gdybym chciała je wszystkie tu umieścić, musiałabym robić wpisy dwa razy dziennie. Jako że na razie nie mam takiej możliwości, robię to tak często, na ile pozwala mi czas. Na przykład dziś, 17 października, w dniu urodzin mojego serdecznego kumpla, którego z łamów tej strony ściskam serdecznie.

Scroll to Top