Jak zrobić ciasto na pizzę?

ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę możemy zrobić bez zaczynu, od razu wrabiając drożdże i cukier w ciasto. To przyspieszy pracę. Oprócz mąki pszennej możemy używać razowej, lub dodać nieco kukurydzianej, co urozmaici smak.

Ciasto na pizzę pszenne

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki (na standardową blaszkę z piekarnika):

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej przesianej
  • 20 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 200 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
  • 20 ml oliwy extra vergine

przygotowanie ciasta na pizzę

Łączymy składniki i wyrabiamy na gładkie ciasto przez 5 minut. Jeśli jest za rzadkie, dosypujemy trochę mąki. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie włączamy piekarnik na maksymalną temperaturę.

układanie składników na cieście na pizzę

Gdy ciasto urośnie, smarujemy tłuszczem blaszkę, wałkujemy ciasto na podsypanym mąką blacie, przekładamy je ostrożnie na blaszkę. Smarujemy sosem, kładziemy mozzarellę i pozostałe składniki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 8-10 minut. Wyciągamy, kiedy brzegi są przyrumienione.

upieczona pizza

Ciasto na pizzę pszenno–kukurydziane

Przepis jak wyżej, ale dajemy 200 g mąki pszennej i 100 g mąki kukurydzianej. Gdy damy TYLKO mąkę kukurydzianą, ciasto będzie za miękkie i nie będziemy mogli go rozwałkować ani przełożyć na blaszkę w jednym kawałku. Ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej jest bardziej chrupiące.

ciasto na pizzę pszenno-kukurydziane

Rada 1
Mozzarellę kładziemy na spód, bo ma się tylko roztopić, przypieka się reszta składników i to one powinny być na wierzchu.

Rada 2
Na sos do pizzy lepszy jest przecier z kartonika niż pelati, bo pelati mają (paradoksalnie) więcej wody i dłużej odparowują na patelni.

Rada 3
Temperatura pieczenia powinna być jak najwyższa. Oryginalne, włoskie piece opalane drewnem mają w środku nawet 500 stopni! Chodzi o to, żeby wszystko jak najszybciej się upiekło, a ciasto nie było zakalcowate, ale chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

Rada 4
Nie dawajmy zbyt wielkiej ilości składników – najlepiej położyć ser i jeszcze 2–3 dodatkowe składniki dobrej jakości. Wtedy będziemy dokładnie czuć wzystkie smaki, nie zrobi się misz–masz

Scroll to Top