Oto mój domowy, sprawdzony przepis na naleśnikowe ciasto. Wszystkie składniki zważyłam i zmierzyłam, żeby podać dokładne proporcje. Podana ilość wystarcza na 7–8 naleśników, co oznacza, że trzy osoby spokojnie się najedzą. Jest to wersja zarówno do nadzienia SŁODKIEGO jak i SŁONEGO.
Ciasto na naleśniki
Czas przygotowania: 40 minut
(5 minut + 20 minut odpoczywania ciasta + 15 minut smażenia)
Składniki:
- 1/3 litra mleka – jest to ok 1 i 1/3 standardowej szklanki Arcoroc z uszkiem
- 2 jajka
- 20 ml oleju
- 100 g mąki – to prawie cała szklanka, około 4/5
- szczypta soli
Składniki miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy, czy ciasto jest odpowiednio gęste, zwykle dodaje się wtedy odrobinę wody, tak 20 ml. Rozgrzewamy patelnię naleśnikową, wlewamy odrobinę oleju, rozprowadzamy go po patelni i wylewamy chochelkę ciasta. Przyda się plastikowa długa łopatka do przewracania, można tez oczywiście naleśniki podrzucać. Jeśli ciasto za bardzo przywiera i źle się przekręca, trzeba odwrócić patelnię nad talerzem, położyć ns nim naleśnika, a następnie włożyć go rękami lub łopatką z powrotem na patelnię.
Rada 1
Można 1/3 mąki pszennej zastąpić kukurydzianą, naleśniki będą bardziej kruche i smak będzie ciekawszy.
Rada 2
Olej można zastąpić lekko stopionym masłem, ale nie powinno być ciepłe, jeśli mleko jest z lodówki, bo od razu po połączeniu w cieście zrobią się maślane grudki. Na patelni oczywiście się roztopią, ale wtedy masło rozprowadzi się nierównomiernie, a grudki będą nas irytować.