Niech ten cytat ze wspaniałego filmu polskiego „Siekierezada” będzie godnym tytułem materiału o stworzeniu majonezu w warunkach domowych. Dziś bowiem przekażę Wam wiedzę o kręceniu tego najpopularniejszego sosu samopas. Prostota owego Was zadziwi. Żeby zaś przekaz był jaśniejszy, mamy dla Was prezent wielkanocny.
Pokusiliśmy się o nakręcenie mini–filmiku z tego procesu. Liczę, że szanownych czytelników ucieszy! My mieliśmy wiele radości.
Jeśli istota składników nie wynika jasno z prezentowanych na ekranie czynności, podaję skład:
Majonez domowy
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- 1 szklanka oleju
- 1 żółtko
- musztarda (około 2 łyżki)
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie trochę soku z cytryny jeśli jest zbyt „mulasty” w smaku
- jeśli chcemy zrobić sos czosnkowy, wciskamy na końcu ząbek czosnku, a jeśli pragniemy apetyczniejszego koloru, możemy wsypać trochę kurkumy to się ładnie przyżółci
Jeśli zdarzy się tak, że majonez się zwarzy, nie wyrzucajmy od razu w złości miski do kosza i nie używajmy szeregu obraźliwych słów. Jest i na to rada. Trzeba wziąć drugą czystą miskę, wbić do niej żółtko i powoli wlewać tam zwarzoną nieudaną masę również energicznie mieszając. Wyjdzie.