„Nie będziem tu tracić gotówki na jakieś majonezy!”

majonez domowy

Niech ten cytat ze wspaniałego filmu polskiego „Siekierezada” będzie godnym tytułem materiału o stworzeniu majonezu w warunkach domowych. Dziś bowiem przekażę Wam wiedzę o kręceniu tego najpopularniejszego sosu samopas. Prostota owego Was zadziwi. Żeby zaś przekaz był jaśniejszy, mamy dla Was prezent wielkanocny.

Pokusiliśmy się o nakręcenie mini–filmiku z tego procesu. Liczę, że szanownych czytelników ucieszy! My mieliśmy wiele radości.

Jeśli istota składników nie wynika jasno z prezentowanych na ekranie czynności, podaję skład:

Majonez domowy

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1 szklanka oleju
  • 1 żółtko
  • musztarda (około 2 łyżki)
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie trochę soku z cytryny jeśli jest zbyt „mulasty” w smaku
  • jeśli chcemy zrobić sos czosnkowy, wciskamy na końcu ząbek czosnku, a jeśli pragniemy apetyczniejszego koloru, możemy wsypać trochę kurkumy to się ładnie przyżółci

Jeśli zdarzy się tak, że majonez się zwarzy, nie wyrzucajmy od razu w złości miski do kosza i nie używajmy szeregu obraźliwych słów. Jest i na to rada. Trzeba wziąć drugą czystą miskę, wbić do niej żółtko i powoli wlewać tam zwarzoną nieudaną masę również energicznie mieszając. Wyjdzie.

Scroll to Top