Ni pies ni wydra. Makaron risini z młodymi warzywami

Risini z młodymi warzywami

Dlaczego taki tytuł? Popatrzcie sobie na zdjęcie poniżej. Makaron, a udaje ryż. Czyli danie będzie wypadkową dwóch różnych produktów. Zaintrygował mnie i pędem go nabyłam. Tylko nie miałam ostatnio okazji do wypróbowania. Bo a to weekend na wsi, gdzie babcia szykowała nam różnorakie mięsiwa, a to wizyta rodzicielki, która zawczasu przygotowała makaron z truskawkami. Nie dane mi było poszaleć przez ostatnie kilka dni. Wczoraj też – poszłyśmy w odwiedziny do szpitala z zamysłem zostania tam kilka godzin. Mama przezornie przyszykowała worek kanapek.

makaron risini

W szpitalu okazało się że co najwyżej możemy pomachać siostrze przez drzwi i zapewnić o dozgonnej miłości, bo przez najbliższe 24 godziny lekarze zaplanowali dla niej spanie. Z rozpędu zapewniłyśmy o swoim uczuciu także pielęgniarkę. Przyjęła to ze stoickim spokojem, w końcu niejedno już na oddziale słyszała. Zawinęłyśmy się więc z naręczem kanapek, na które wcale nie miałam ochoty. Jestem z tych, którzy choćby się waliło i paliło, starają się zjeść ciepły obiad w domu. Dlatego rozdzieliłam się z resztą rodziny i pognałam na Podgórze, żeby w końcu wziąć się za ryży makaron.

młody czosnek

Proces przebiegł szybko, bo risini gotuje się tylko 6–7 minut. Po weekendzie na wsi mamy w dolnej szufladzie lodówki własnoręcznie wyrwane z ziemi warzywa. Trzeba je tylko było oczyścić, pokroić i podsmażyć.

Risini z młodymi warzywami

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki dla dwóch osób:

  • 200–250 g risini
  • 3 małe młode marchewki
  • kalarepka
  • młoda cebulka
  • świeży czosnek
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • skórką otarta z 1/4 cytryny i tyleż soku
  • sól i pieprz do smaku
  • mała cukinia
  • twardy ser, parmezan lub grana padano, świeżo starty

Wstawiamy wodę na makaron. Obieramy, kroimy i podsmażamy warzywa. Jeśli mamy białe wino, można nim podlać warzywa na patelni. Dodajemy skórkę z cytryny, sok i jeszcze 50 ml oleju. Gdy woda się zagotuje solimy ją i wrzucamy risini na 5–6 minut. Odcedzamy i dodajemy do warzyw. Przyprawiamy. Rozkładamy na talerze, posypujemy obficie grana padano lub innym twardym serem oraz natką pietruszki. Młodość jak świat światem smakuje wybornie!

makaron risini z młodymi warzywami

Scroll to Top