Minęły już prawie 2 lata, odkąd rozstałam się z Manzaną, czyli kuchnią tex-mex. I od jakiegoś czasu zaczęły mnie nachodzić ciągoty na rozmaite dania z tamtego regionu. A to burrito, a to tacos, a to ichnie przyprawy. Zagłębiłam się w internet w poszukiwaniu dystrybutorów przypraw, zaczęłam organizować sobie ręcznie robione tortille. Kiedy gotowałam po meksykańsku w pracy, występował u mnie przesyt owymi kombinacjami smakowymi, w domu też nie chciałam ich kosztować. Za to teraz, po długiej przerwie z przyjemnością wracam do tych pysznych i prostych potraw.
Co innego teraz – czasu mam dużo więcej, warsztat się poszerzył, nie nadążam z realizacją pomysłów i inspiracji. Dlatego odwiedziłam niedawno sklep z wiktuałami spożywczymi z różnych zakątków świata, by nabyć drogą kupna chili chipotle. Marynowaną, wędzoną, ostrą paprykę, której smaku brakowało mi już od dawna. Rzutem na taśmę wzięłam też słoik ostrej mieszanki curry, bo też dawno go u nas nie było.
Z chipotle zrobiłam użytek podczas obiadu, wieczorem zaś udałam się na imprezę ze smażeniem pączków. Na drugi dzień chipotle również się przydało. Wstałam przed wszystkimi w niedzielę rano (zamiast spać jak normalny człowiek), by ukręcić domowy majonez z czosnkiem i właśnie z chipotle. Ukochany próbował domyślić się po dźwiękach, co też tam wyczyniam. Udało mu się zgadnąć po odgłosach miksera. Dlatego postpączkowe niedzielne śniadanie mieliśmy królewskie.
Pierś z kurczaka z chipotle i kuminem
z ziemniakami Yucatan
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki dla dwóch osób:
- 2 piersi z kurczaka, najlepiej wykrojone z całego, wraz ze skórą (można użyć udek)
- kumin (kmin rzymski) mielony, chipotle lub wędzona papryka sproszkowana
- 4 duże ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę około cm/cm
- pół puszki kukurydzy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia kurczaka, masło do ziemniaków
Włączyć piekarnik na 180 stopni, termoobieg. Wykroić piersi z kurczaka ze skórą. Natrzeć kuminem, chipotle i solą. Obsmażyć na bardzo gorącej patelni po 3 minuty z każdej strony. Zagotować wodę na ziemniaki i gotować je 10 minut. Odcedzić. Kiedy piekarnik się nagrzeje, włożyć piersi na około 15 minut. Podsmażyć na maśle pokrojoną w piórka cebulę, dodać odcedzone ziemniaki. smażyć, aż się lekko zezłocą. Dodać czosnek i kukurydzę, posolić i popieprzyć ( zamiast pieprzu dobrze użyć jalapeño, czyli marynowanej ostrej papryki zielonej).
Kurczaka podawać z ziemniakami i np. guacamole. Prezentuje się na talerzu wybitnie kolorowo i optymistycznie.