Pizza ze szpinakiem, jajkiem i speckiem

pizza ze szpinakiem, jajkiem i speckiem

Pizza to jest danie, które najczęściej gościło na naszym stole, kiedy pracowałam jeszcze „u ludzi”. Praktycznie raz w tygodniu piekliśmy sobie różne wersje – a to z salami, pesto i rukolą, a to ze szpinakiem, orzechami i jakimś słonym serem. Wariacji jest całe mnóstwo, bo na pieczone drożdżowe ciasto można położyć dowolne składniki – prawie zawsze będzie smacznie. Ostatnio zostało nam sporo sosu do makaronu ze szpinakiem i gorgonzolą, postanowiłam więc użyć go na pizzy, bo takie zestawienie szczególnie lubię.

W drodze do domu olśniło mnie, że przecież wzorem niektórych Włochów i Gruzinów dodam do tego jajko (chaczapuri z serem i jajkiem to jedno z moich ulubionych, a jakby się zastanowić, to jest to swego rodzaju pizza). Bardzo mnie rozochociła ta myśl, bo w mojej głowie brzmiało to wszystko wspaniale, zwłaszcza że postanowiłam dodać do tego jeszcze speck. Dawno niejedzona pizza okazała się naprawdę znakomita i planuję ją niebawem powtórzyć, bo to jedno z bardziej udanych połączeń.

Pizza ze szpinakiem,
gorgonzolą, speckiem i jajkiem

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej włoskiej 00
  • łyżka suszonych drożdży (czyli około 15-20 gramów świeżych)
  • szczypta soli
  • 140 ml wody
  • łyżka oliwy extra vergine

Składniki na ciasto trzeba połączyć w misce, wyrobić gładkie sprężyste ciasto i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na około pół godziny. Jeśli jest zbyt twarde, gniotowate, można dolać wody, a jeżeli wydaje się Wam za rzadkie to dosypcie mąki.Włączamy piekarnik na 250-300 stopni, termoobieg.

pizza ze szpinakiem, jajkiem i speckiem

W czasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy resztę składników:

  • 200 g mrożonego szpinaku (wcześniej rozmrażamy), lub 3-4 garście świeżego, umytego i lekko posiekanego
  • 8-10 plastrów specka
  • 100 ml śmietany 30%
  • 50-70 g gorgonzoli
  • 2-3 jajka
  • 250 g mozzarelli w kulkach kroimy na półplastry, albo kupujemy specjalną mozzarellę do pizzy, już startą
  • 2 ząbki czosnku

Posiekany czosnek podsmażamy lekko 2 minuty na oliwie, dodajemy śmietanę i gorgonzolę. Gdy zaczną się gotować, czekamy 2-3 minuty aż sos lekko zgęstnieje, po czym dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze minutę, żeby zmiękł a nie stracił koloru. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy sos.

pizza ze szpinakiem, jajkiem i speckiem

Sos do pizzy:

  • 200 g krojonych pomidorów
  • kilka łyżek oliwy extra vergine
  • 2-3 ząbki czosnku
  • suszone oregano i sól do smaku

Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy aż zacznie się delikatnie złocić. Wtedy dodajemy pomidory i oregano i redukujemy sos o połowę. Gdy ciasto urośnie wyjmujemy je z miski, smarujemy dużą blaszkę oliwą i rozciągamy ciasto na całej blaszce. Lepiej je rozciągnąć zamiast wałkować, bo wtedy wywałkowujemy powietrze (w poprzednich przepisach na pizzę każę Wam wałkować ale w świetle nowej wiedzy zachęcam do odstawienia wałka).

Na cieście rozsmarowujemy sos, rozkładamy mozzarellę i szpinak ze śmietaną i gorgonzolą. Na górę dajemy speck – może być w całych plastrach, można pokroić, wtedy nie będzie się ciągnął przy dzieleniu gotowej pizzy na kawałki. Na samą górę zaś rozbijamy 2-3 jajka. Wkładamy pizzę na jakieś 6-8 minut, aż się zapiecze. Ja rozgrzewam piekarnik na termoobiegu z opiekaniem i wyłączam opiekanie przed włożeniem pizzy. Potem znowu włączam opiekanie na ostatnie 2 minuty. Jeśli jajka nie są ścięte, trzeba pizzę w piekarniku jeszcze 2 minuty potrzymać.

Ach, to rozpływające się żółtko…

Scroll to Top