Poszłam niedawno na rozmowę o pracę. „Niech Pani przyjdzie jutro z samego rana i zrobi dla nas tartę i jeszcze jakieś danie”. Wychodząc wpadłam na pomysł zrobienia tarty z białymi kiełbaskami , a’la śniadanie angielskie. Nie wiem czemu uparłam się na ten pomysł, ale wydał mi się ciekawy. Zrobiłam zakupy i podzieliłam się z ukochanym swoim pomysłem. Minę miał nietęgą, uważał bowiem że to trochę dziwny pomysł.
Wydawało mu się że to nie przekona potencjalnego pracodawcy, bo kto widział tartę z kiełbaskami. Po prostu myślał, ze intuicja wiedzie mnie na manowce. Jakież było jego zaskoczenie, gdy przeglądając w internecie tego samego wieczora Good Food Magazine, natrafił na… tartę z kiełbaskami! Ta da! I to jako pierwszy przepis numeru. Przybiegł od razu, żeby mi znalezisko pokazać. Śmialiśmy się okrutnie, bo wychodzi na to, że czego by człowiek nie wymyślił, Angole już to znają. Wieczorem upiekliśmy tartę „na spróbę” i zaprosiliśmy Basię i Karolinę, aby robiły za królice doświadczalne. Smakowało im, a uszy się trzęsły. Na drugi dzień zrobiłam ją w pracy. Plus makaron ze speckiem. Zostało zaakceptowane i mam tę robotę.
Tarta z kiełbaskami
a’la śniadanie angielskie
Czas przygotowania:1,5 godziny
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła, opcjonalnie margaryny
- 2 żółtka
- szczypta soli
Ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy resztę.
Farsz do tarty:
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki mascarpone (można pominąć)
- 10 małych białych kiełbasek
- 15 małych pomidorków koktajlowych
- świeże zioła (tymianek, rozmaryn, szczypiorek lub natka pietruszki)
- 3 jajka
- 50 g startego żółtego sera lub grana padano
- sól i pieprz do smaku
Kruszonka do tarty:
- garść uprażonego sezamu
- 50 g bułki tartej
- 30–50 g masła
Kiełbaski kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i przesmażamy na patelni. Jajka, śmietanę, ser, zioła i mascarpone miksujemy razem, potem doprawiamy. Robimy kruszonkę, mieszając wszystkie składniki, by powstała masa o konsystencji kruszonki (bułkę tartą można zastąpić mąką razową lub płatkami owsianymi).
Włączamy piekarnik na 170 stopni. Wyjmujemy ciasto i albo rozwałkowujemy między folią spożywczą (lub papierem do pieczenia), albo kroimy na plastry i wyklejamy formę do tarty, posmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy na lekko złoty kolor. Na lekko ostudzony spód kładziemy kiełbaski, pomidorki, po czym wylewamy masę. Na wierzchu kładziemy kawałki kruszonki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15–20 minut. Tarta będzie gotowa, gdy potrząśniemy nią lekko, a środek nie będzie drżał jak galareta. Można serwować solo, można przygotować sałatkę, lub zimny dip.