Jego Porowatość. Tarta z porami i kurkami

gotowa tarta porowa z serem pleśniowym

Biję się w upiersiony tors, by wyrazić swoją skruchę z powodu absencji TAK długiej. Mój administrator zagroził mi że skasuje bloga, więc przyparta do muru daję sobie jeszcze jedną szansę. A oto historia porowata. Od dawna już miałam ochotę na tartę porową na kruchym cieście, toteż wczoraj zakupiłam 3 dorodne okazy z zamiarem niecnego ich wykorzystania. Jako że dziś potrzebowałam jeszcze kilku ingrediencji, popedałowałam raźno pod Halę, gdzie po pierwsze – pojawił się niespodziewanie „Pan Ziółko”, więc nabyłam tymian, po drugie – zobaczyłam dziewczę z kurkami, co wytrąciło mnie z równowagi i kazało zmodyfikować nieco plan.

Tarta z porami i kurkami

Czas przygotowania: 1 godzina

Ciasto kruche:

  • ok. 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 3 małe lub 2 większe pory
  • 300 g kurek
  • 150 ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • świeży tymianek (może być suszony, lub zastąpiony natką)
  • ok. 50–70 g sera typu „blue”
  • jeśli macie białe wino, to jak najbardziej – ja nie miałam niestety; trzeba podlać usmażone pory z grzybami na patelni i poczekać aż alkohol odparuje

Zakupiwszy i wróciwszy zabrałam się do dzieła. Zaczęłam od spodu – mąkę wymieszałam z masłem i żółtkami i posoliłam, a następnie wyrobiłam szybko ciasto i schowałam do zamrażarki na czas rozgrzania piekarnika do 170 stopni. Wyjęłam, pokroiłam na plastry, którymi wylepiłam namaślone i nabułkowane dno tortownicy oraz jej boki (można wałkować, ale nie mam szerokiej folii, a tak też jest dobrze). Ponakłuwałam widelcem i do pieca na 3 Zdrowaśki, czyli około 15 min. W tak zwanym międzyczasie umyłam i posiekałam pory i kurki, podsmażyłam je, dodając tymianek i zdjęłam z ognia. Oddzielnie rozmieszałam śmietanę z jajkami, wymieszałam z porami i wylałam na tartę. Potem drugie 15 min, czyli w sumie 6 Zdrowasiek i prawie koniec. Można na tym poprzestać, ale można też pokruszyć na wierzch trochę sera z niebieską pleśnią i poczekać aż się stopi. Zjadłam to sobie z pomidorami „w towarzystwie” ;) cebuli, szczypiorku i oliwy. Teraz siedzę i siedzę, piszę i piszę, a błogi smak ciągle jeszcze w kubkach…

upieczone kruche ciasto

smażenie porów

posiekane kurki

tymianek

upieczona tarta

tarta podana razem z pomidorami

Scroll to Top