Nie tylko Hiszpanie mają swoje tapasy, a Włosi antipasti. Oczywiście „włoski styl życia” jest najbardziej luksusowy spośród wszystkich dań i przekąsek innych narodów. Jednak nad małymi przekąskami z bliskiego nam geograficznie południa też warto się pochylić. Smakosz, światowiec i znawca nie spojrzy nawet na ten artykuł, bo po co jechać do Czech czy na Ukrainę, skoro jest Majorka, Minorka i Ibiza. A także kilka innych, bardziej egzotycznych destynacji. Jedzenie jest tam wspaniałe, inne od naszego.
Mnie jednak, nie wiedzieć czemu, bardzo interesują te małe różnice. Zwiedzając kraje dawnych Demoludów, gdzie z reguły można się porozumieć mówiąc po polsku (z tej reguły wyłączam Węgry i kraje nadbałtyckie, ze względów językowych, bo żaden z tych języków nie przypomina nawet w jednym promilu słowiańskich lub romańskich), zawsze wchodzę do sklepów spożywczych i oglądam sobie, ile procent tłuszczu ma śmietana, czy chleb jest pszenny i lekki, czy ciężki, żytni. Jakie są przekąski i z czego to wynika. Rejestrowanie tych małych różnic zawsze jest dla mnie ogromną frajdą.
Czemu Łotysze jedzą wysuszone przesolone rybki i kalmary zamiast chipsów? Dlaczego kwas chlebowy to normalka na Litwie i Ukrainie, a u nas zwyczaj jego picia zanikł? Czemu w Budapeszcie zjem sobie do piwa zwykłą kromkę chleba zapieczoną z żółtym serem za 1-2 złote? A u nas to zbyt przaśne. Fajne jest tez to, że do sąsiadów można wyskoczyć sobie w każdej chwili, bez konieczności polowania na bilety lotnicze. Najbliżej mam do Czechów i Słowaków, dlatego to ich zwyczaje i sklepy najczęściej poznaję. I bardzo mi się podobają te ich przekąski. Mam do nich zaufanie i cieszę się, że mogę iść na piwko i przegryźć sobie taki marynowany hermelin czy twarożek z Ołomuńca. Was za to zachęcam do spróbowania zrobienia sobie takiego w domu. Jeśli nie macie dostępu do serków z Ołomuńca, zróbcie w ten sposób camembert (zwany u Czechów hermelinem).
Marynowany twarożek ołomuniecki
lub camembert
Czas przygotowania: 20 minut
Czas marynowania: 1 tydzień
Składniki:
- dwa opakowania serków ołomunieckich lub 2-3 camemberty
- pół litra oleju słonecznikowego
- zioła do marynaty – ziele angielskie, liść laurowy, mogą być gałązki tymianku i rozmarynu
- cebula lub szalotka pokrojona w piórka
- papryka pokrojona w paski
- czubata łyżka mielonej słodkiej papryki
Przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki. Serki włożyć w całości do słoika lub naczynia kamionkowego. Camemberty najlepiej przekroić wzdłuż na pół, wtedy lepiej przenikną smakiem. Upewnić się, że sery są dokładnie zanurzone i zostawić na co najmniej tydzień w marynacie, w temperaturze pokojowej. Nie trzymajcie ich dłużej niż 6 tygodni, zresztą do tej pory na pewno zostaną przez Was skonsumowane. Podawać z pieczywem. Świetne do piwka, albo wina.