Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

12 maja 2015

  
Dziś bombardowanie nowymi smakami.

Zaczynamy od zupy, którą wynalazłam z książki z przepisami bliskowschodniej kuchni. To aromatyczna zupa z ciecierzycą, fasolą, soczewicą czerwoną i zieloną, szpinakiem i świeżą miętą, pełna korzennych przypraw. Pachnie obłędnie, smakuje takoż.

Na główny posił proponujemy pomidorowe gnocchi z sosem z gorgonzoli, oraz ciągle chili con carne z tortillą. Tarta z oliwkami i pomidorkami nadal obowiązuje.

W deserach ruchawka i pospolite ruszenie. Przybył rabarbar i domagał się przerobu. Podgotowałam go chwilę z cukrem, wyłożyłam na kruchy spód, a całość zalałam domowym śmietankowym budyniem. Ciasto wyszło z pieca, ale musi najpierw porządnie wystygnąć, a potem się jeszcze schłodzić, żeby dało się te budynie elegancko pokroić na 16 części.