Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

5 sierpnia 2015

image

Oto są ziemniacy w stanie surowym, zwani też z niemiecka kartoflami lub z poznańska pyrami. Stan ów (możemy nazwać go Kentucky, bo tam uprawy ziemniaków na frytki są wyjatkowo rozrosnięte) już ulega przemianie, bo ziemniacy umościli sobie gniazdko w piecu na kolejne pół godziny. Wyjdą stamtąd zmiękczeni i przyrumienieni. Dodamy ich wraz z fasolką szparagową, marchewką, grillowaną cukinią i sosem z gorgonzoli do grillowanej polenty. Przed polentą warto posilić się zupą z młodej kapusty z pesto, pomidorami, ryżem arborio i serem grana. Wiem że cieszy się ona Waszą popularnością – słowa te kieruję głównie do pana Jana Kowalskiego – on wie.
Trochę chłodnika z botwinki też jeszcze jest.
Tarta wytrawna to kozi ser, pomidorki cherry i pestki słonecznika.
Słodycze to świeża Kanada i tarta cytrynowa.