Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

10 lutego 2016

  
Myślicie, że na zdjęciu widnieje tarta cytrynowa? Ha! Nic bardziej mylnego! To tarta pomarańczowo-śmietankowa. Nowość w naszej ofercie. Pomysł zaczerpnęliśmy z lutowego numeru „Good Food – edycja polska”, który to periodyk serdecznie Wam polecam. Naprawdę mnóstwo znakomitych przepisów, wszystkie sprawdzone przez redakcję (a różnie z tym bywa, bo np. w numerze „Kuchni” z dodatkiem o tartach był przepis na tartę z łososiem i fenkułem – ciasta trzy razy mniej niż w naszej, a w nadzieniu prawie kilo łososia, kilo fenkuła i jakieś przemysłowe ilości śmietany; reasumując – nie do wykonania). Zawsze się jaram nowym numerem i czerpię stamtąd pełnymi garściami.
Przypomniało mi się, że znalazłam niedawno w jednej z kulinarnych gazet autorski przepis na ciastko orzechowe z kremem waniliowym, czekoladą i tuiles. Brzmi pysznie i wyrafinowanie. Czytam przepis, a to po prostu ciastko marchewkowe z nieznacznymi modyfikacjami i owym tuiles, czyli rodzajem andruta ze zwałkowanych mielonych orzechów z karmelem. Francuskie „tuiles” robi robotę – wiadomo że to produkt haute quisine. Pamiętajmy, że grunt to dobra ideologia i odpowiednie nazewnictwo. Nie wiem dlaczego przyszedł mi od razu na myśl sławetny poprzednioustrojowy „zwis męski”.
Co jeszcze dziś zjecie?
Krem z burakow z jogurtem i olejem z orzechow laskowych. Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i olejem z pestek dyni(zasoby ograniczone). Curry z batatami, soczewicą, ciecierzycą i wielością innych warzyw z ryżem jaśminowym.
W tarcie wytrawnej duszone na białym winie z tymiankiem pory i gorgonzola.
Na slodko oprócz rzeczonej tarty są jak zwykle Kanadyjczycy.