Ciao Belle e Belli!
Dziś postanowiłam przybliżyć Wam trochę makaron, którego używamy do naszych lanczy. Produkuje go firma Voiello z pszenicy Grano Auro, czyli Złote Ziarno. Jest to pszenica Top Quality – jedna z najlepszych jakościowo do makaronu na świecie. Grano Auro rośnie regionach: w Abruzzo, Molise, Puglia, Basilicata i Benventano. Makaron jest ciemniejszy od typowego, ma też wyjątkowo szorstką strukturę, dlatego bardzo dobrze współgra z najważniejszymi sosami (z tymi mniej ważnymi też, ale to o sosach akurat przetłumaczyłam ze strony producenta, pomijając litościwie frazy typu „pieści podniebienie”). W każdym razie dostajecie od nas najwyższej jakości rigatoni o następujacych parametrach:
– długość 45 mm
– średnica 14,5 mm
– grubość ścianki 1,2 mm (po prostu nie mogłam się powstrzymać od przytoczenia tych danych)
Do tych topowych rigatoni jest jeden z najważniejszych sosów, czyli puttanesca. Czyli oliwki, pomidory, kapary, oliwa, natka pietruszki i ser grana padano.
Jeśli macie ochotę na zupę, mamy krem z cukinii z grzankami.
W tarcie wytrawnej jest duszony por, ciecierzyca i holenderska gouda.
A na słodko jest brownie z sosem karmelowym – tym razem normalna ilość porcji.
Zdjęcie jest żółtawe, ale przy takiej aurze i takim sprzęcie (tablet) sami rozumiecie. A lamp nie ma czasu rozstawiać. Zresztą pożyczyliśmy lampę i parasolkę początkującemu blogerowi cukierniczemu – Szczepanowi, którego serdecznie pozdrawiam.