Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

24 lutego 2017

  
Ta chwila, kiedy jedziesz ze znajomą tym samym autobusem po pracy, ale obie jesteście tak skoncentrowane na powrocie do domu i swoich myślach że choć dzieli was trzydzieści centymetrów zauważasz ją dopiero gdy autobus się zatrzymuje, a ciebie kątem oka zainteresowały duże słuchawki na jej uszach a nie znajoma fizjognomia. Drzwi się otwierają a Ty dopiero chwytasz ją za ramię i obie prezentujecie światu i sobie nawzajem zakłopotane uśmiechy w typie „o kurczę, nie zauwayłam Cię”,”Szkoda że nie zamieniłysmy ani słowa”. Wysiadasz i myślisz, że szkoda zmarnowanej okazji, bo lepiej gdyby w takiej sytuacji trafiło na słabą znajomą typu ” uciekać jak najdalej bo zaraz się przylepi i zacznie ględzić”. Tutaj była szansa normalnej, niezdawkowej i serdecznej rozmowy. Trudno, do następnej razy.
Koniec wstępu, teraz abstrachuję, czyli idę do meritum.
Zmontowaliśmy Wam nowe curry. Składniki bazowe to kalafior i ciecierzyca, plus świeży szpinak, mleczko kokosowe, pomidory, garam masala, imbir. Podajemy z ryżem basmati. Bardzo fajne jest i ładnie się prezentuje.
Co poza curry? Jest krem z pieczonej cebuli z grzankami, albo krem z ciecierzycy i pomidorów. Jest tarta ze speckiem, karczochami, fetą i pesto i dwa kawałki tarty z oliwkami, serem grana padano, dynią i pomidorkami cherry. Na słodko mamy kruchą tartę cytrynową.