Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

14 marca 2017

  
Ostatnio znajomy dał mi do spróbowania wino. Alzackie, jak powiedział, na co ja spytałam bez sensu, czy niemieckie, czy francuskie. Coś tam pamiętałam że oni się wielokrotnie o tę Alzację i Lotaryngię tłukli na przestrzeni wieków i wydawało mi się, że może „na koniec dnia” (albo raczej wieku) każdy ma po kawałku, żeby było sprawiedliwie. Odparł że przecież Alzacja już od XVII wieku jest francuska i żebym nie gadała głupot, ale się dokształciła i doczytała. Wiecie – ten moment, kiedy wydaje Ci się, że pamiętasz trochę więcej z historii, bo zdawałaś ją na maturze, po czym konstatujesz, że to było dwadzieścia lat temu. I czujesz się skończonym głupkiem, nieukiem, który budzi litość swoją niewiedzą. Tak, to byłam ja, a poprzednie zdania to strumień świadomości z tamtej sytuacji.
Doczytałam, ze traktat frankfurcki z 1871 roku, kończacy wojnę francusko-pruską, oddawał Alzację wraz z częścią Lotaryngii Rzeszy Niemieckiej. A Francuzi odebrali sobie dopiero w 1919. Nędzna to pociecha, bo nie zmienia faktu, że nie ma czegoś takiego jak francuska i niemiecka część Lotaryngii. Więc koniec końców jestem niedouczona. Przynajmniej w kwestii jedzenia sytuacja przedstawia się lepiej. Przychodzicie, kupujecie, zjadacie, czyli jest dobrze.
A dzisiejsze menu kształtuje się następujco:
– krem z buraków z jogurtem
– krem z soczewicy i marchewki
– kuskus z prażonymi pestkami dyni i słonecznika, pomidorami suszonymi, warzywami (brokuły, kalafior i fasolka) i fetą
– tarta z porchettą, pomidorami suszonymi, cukinią i serem fontal
– tarta z zielonymi oliwkami, pomidorkami cherry i mozzarellą
– brownie z sosem karmelowym