Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

19 maja 2017

  
Oprócz tęsknoty za zwałami szparagów przywiozłam z Poznania tęsknotę za doskonałymi lodami. Nasi gospodarze zaprowadzili nas do ostatniej lodziarni na ul. Klasztornej na Jeżycach, gdzie spróbowałam kilku smaków. Od tamtej pory chodzę po Krakowie i wzdycham za tamtymi lodami. Najlepszymi jakie jadłam. Nie jestem pewna czy nawet we Włoszech próbowałam tak doskonałego rzemiosła.
W ramach tęsknoty za lodami postanowiłam zrobić mikro ranking lodów w Podgórzu. Codziennie chodziłam do jednej z dzielnicowych lodziarni i brałam gałkę śmietankową lub waniliową. I jedno jest pewne – w okolicy Kładki Pani Basia z Delikatesowa one and only! Reszta to jakieś totalne nieporozumienie, produkty lodopodobne. Śmietankowe to pokłosie lodów Bambino, które jadałam jako dziecko na odpustach w Kamieńczyku nad Bugiem. Sztucznota siecze po kubkach smakowych jak biczyk, a ilość cukru przytłacza. Dwie z czterech wylądowały w koszu, chociaż muszę uczciwie przyznać, ze miały smaczne wafelki. Jedne waniliowe nie dość że nie miały ani odrobiny wanilii to miały smak zamrażarki, jakby przeleżały tam od ostatniej powodzi.
Pamiętajcie – przy Kładce Delikatesowo, a przy Smolki róg Kalwaryjskiej jeszcze Lody Tradycyjne – tam jest zawsze przewidywalnie ale uczciwie i smacznie.
My też staramy się być wobec Was uczciwi z naszym rzemiosłem. Czasem bardziej przewidywalni, czasem mniej, ale nie traktujemy Was jako maszynki do zarabiania pieniędzy. Zwłaszcza że na takim małym lokalu nigdy się kokosów nie dorobimy, a przy próbach oszustwa szybko zweryfikowalibyście nasz lokal przez mierną frekwencję. Doprowadziłoby to nas do bankructwa, a mamy jednak inne plany. Możecie sie dziś o tym przekonać, próbując następujących specjałów:
– krem pomidorowy z pesto pietruszkowo-bazyliowym, gdzie zamiast sera grana padano dodalam trochę fety
– krem z selera z gorgonzolą i szałwią – dzięki obecności podsmażanej na maśle szałwii ma lekko orzechowy posmak
– makaron azjatycki z jajkiem, dymką, marchewką w tikka masala i sosie sojowym oraz kapustą pekińską (jest też wersja z krewetkami)
– tarta wytrawna z pikantnym salami spianata, fetą i kukurydzą
– słodka tarta czekoladowo-kajmakowa.