Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

30 maja 2017

  
Chyba sobie kupię jakiś kryminał na lato. „Głód” zostal zakończon po dziesieciu miesiącach, czytam teraz Tokarczuk (broń B. nie „Ksiegi Jakubowe”- na razie muszę odpocząć od cegieł). Najmłodsza z sióstr zakupiła sobie kryminałkę, której akcja dzieje się w moim rodzinnym mieście – może to jest ten trop? Chociaż słyszałam że tam jest dobrze ale smutnawo, a ja raczej mam ochotę na wartką akcję. Rozeznam się tedy w temacie. A póki co stawiam na gotowanie.
Małżonek przygotował dla Was wspaniałą tartę cygańską na spodzie z owsianych herbatników, z wypełnieniem z mieszanki ciemnego cukru muscovado i mleka skondensowanego. Ta słodycz przełamana jest bitą śmietaną ze skórką z cytryny. I tak jak jestem raczej w grupie miłośniczek kwaśnych słodyczy, tak tej tarcie nie mogę się oprzeć (a także blondie i Bakewell). Jeśli jednak jesteś w grupie, która traktuje jako coś słodkiego do zjedzenia puszkę kajmaku – trafiłaś w dziesiątkę. Nie jest tak przesadnie słodko, ale połączenie muscovado z mlekiem skondensowanym daje niepowtarzalny melasowy smak.
Tyle o słodkim. A jak wygląda reszta? Następująco:
– florencka zupa z fasoli z jarmużem i grzankami
– farfalle alla puttanesca, czyli makaron z sosem z oliwek, kaparów, pomidorów, posypane serem grana padano i natką pietruszki
– tarta z porchettą, cukinią, pomidorami suszonymi i serem dobbiaco
– tarta z burakami, kozim serem, pomidorkami i pestkami dyni
– tarta cygańska na słodko

– ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI