Zaplanowałam weekend w rodzinnym mieście. Moje siostry były w zeszłym tygodniu i szczerze mówiąc, trochę się sfrajerzyły, mimo że to był długi weekend. Dlaczego tak o nich piszę? Ha! Posłuchajcie sami. W ten weekend Ciechanów oferuje same atrakcje mieszkańcom i przyjezdnym.
Po pierwsze i najważniejsze – w sobotę jest mecz charytatywny pomiędzy celebrytami a reprezentacją Urzędu Miasta. Pewnie umieracie z ciekawości, jaki to kwiat celebryctwa będzie haratał w gałę? Nie trzymam Was w niepewności – oto część składu gosci – Majdan Radosław, Zelt Piotr, Cyprjański Przemysław, Mroczek Bracia i na koniec mój ulubieniec Jakimowicz Jarek (Pamiętacie tego blondyna z przydługimi włosami i workami po oczyma z „Młodych Wilków”? On ci to jest). Trzeba pamiętać, że Majdan Radosław, zwany także Eksdodus lub Giorgio Majdani przez wiele lat był małżonkiem Rabczewskiej Doroty, która to z Ciechanowa zrodzona. Zna więc zapewne nasz skromny prowincjonalny gród jak własną kieszeń i będzie czynił honory gospodarza, obok naszego młodego Prezydenta. Wprawdzie miałam biesiadować z familią na tarasie, ale w tej sytuacji…. Sama nie wiem. Jakimowicz kusi.
A w niedzielę nowe otwarcie miejskiego kąpieliska Krubin po rewitalizacji. Boisko do siatkówki, poszerzona plaża, rowery, kajaki, darmowy transpotr spod ratusza, Europa. Aż żal będzie wyjeżdżać o tej 13.30 z powrotem do Krakowa. Na wielkie otwarcie Lidla niestety się nie załapię, bo to w przyszły czwartek.
Śmichy chichy śmichami chichami, ale generalnie rzecz biorąc cieszy mnie że w naszym „mnieście” rewitalizują, przebudowują, ścieżki rowerowe wytyczają i środki unijne wydają. Może nie że od razu chcę tam wracać i Nowszy Bufet rozkręcać, ale radość jest.
W związku z rzadkim zjawiskiem w moim życiu – podróżą – mogę być dziś nadmiernie pobudzona i rozkojarzona – proszę się na mnie nie dąsać. Mimo tego zdołałam wraz z małżonkiem przygotować dzisiejsze menu:
– botwinka z jogurtem
– harira, czyli lekko pikantna marokanska zupa z ciecierzycy i soczewicy, pełna aromatycznych przypraw
– kus kus z warzywami (kalafiory, brokuły, żółta fasolka szparagowa i bób), pomidorami suszonymi, pestkami dyni i słonecznika i fetą
– tarta porowa z ricottą i gorgonzolą
– dwa kawałki tarty z porchettą, mozzarellą, pomidorami świeżymi i suszonymi, oliwkami i bazylią
– tarta czekoladowo – kajmakowa
– cztery kawałki ciasta marchewkowego.