Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

18 lipca 2017

  
Muszę się Wam przyznać, że dwa tygodnie temu zapisałam sie na kurs prawa jazdy. To miała być tajemnica – nie mówiłam nic rodzinie, bo jedna z sióstr też się zapisała i postanowiłam robić to w ukryciu. Chociaż cały czas biłam się z myślami, bo najważniejszy aspekt tajemniczości jest w sumie negatywny – nie mogę nic napisać tutaj o moich zmaganiach i obserwacjach. Utrzymanie sekretu szło dość gładko, ale kiedy przyjechałam do domu to się okazało, że oprócz Siostry B. także najmłodsza z sióstr postanowiła w te wakacje zmierzyć się z tematem. A jest młodsza ode mnie o czternaście lat, więc jej pewnie będzie łatwiej. Skoro ona się przyznała to uznałam że dalsze podchody nie mają sensu i wyjawiłam swoją tajemnicę. Trzaskam na razie teorię na spotkaniach z instruktorem, w domu z małżonkiem praktykujemy e-learning i przemyśleń na razie nie mam. Zaczełam tylko dostrzegać znaki drogowe – morze znaków drogowych, miliony. Są wszędzie w wielkiej masie, a ja jako rowerowiec zauważałam dotąd tylko pierwszeństwo bądź jego brak, ulicę jednokierunkową i stop. Teraz patrzę, analizuję i czekam z niecierpliwością na pierwszą jazdę. Mój jedyny kontakt z pojazdem mechanicznym miał miejsce w 2013 roku we włoskim sadzie, gdzie nauczyłam się wstępnie popylać małym ciągniczkiem między rajkami, czasem nawet tyłując i mając ładunek – wagoniki z brzoskwiniami. Podobało się mnie, więc może coś z tego będzie. Wynajem samochodów na minuty czeka i jest na wyciągnięcie ręki.
Zjeżdżając z abstraktów na przyziemie napiszę co dla Was przygotowalimy na dziś:
– krem porowo – ziemniaczany z grzankami
– kus kus z warzywami (brokuły, kalafiory, żółta i zielona fasolka szparagowa), prażonymi pestkami dyni i słonecznika, suszonymi pomidorami, fetą i pomidorkami koktajlowymi
– tarta z porchettą, oliwkami, fontalem, pomidorami suszonymi i musztardą Dijon
– druga tarta z pieczonymi młodymi marchewkami, serem kozim i pesto
– pyszne ciasto drozdżowe z truskawkami, kruszonką i płatkami migdałów w cenie 4 złote za sztukę.