Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

21 lipca 2017

  
Wczoraj znowu przyszła paczka, której gabaryty kazały podejrzewać że po raz drugi mam do czynienia z zawartością książkową. Nie pomyliłam się – Wydawnictwo Otwarte, które mogę już chyba nazwać zaznajomionym z Nowym Bufetem, postanowiło tym razem dostarczyć nam trochę wiedzy kulinarnej. Wiedzy zamkniętej w dwóch pięknie wydanych książkach. Pierwsza z nich – „Food pharmacy” pewnie jest znana wielu z Was, bo była na różnych blogach, forach, pojawiała się w gazetach (tu oklaski dla działu PR), nawet człowiek nieogarniający nowinek czyli ja widział ją tu i tam. O drugiej nie słyszałam, ale temat nie jest mi obcy. Bo tak jak w Polsce kiszonki to coś powszechnego, tak Zachód obudził się kilka lat temu. Miało to związek m. in. z popularnością kulinarno-turystyczną Brooklynu. A na Brooklynie jak wiadomo Polonia i diaspora żydowska więc kiszona kapusta i ogórki. Na drugiej półkuli jest oczywiście rosnąca popularność kuchni wietnamskiej i innych dalekowschodnich, a więc kimchi i inne ichnie kiszonki. Plus kiszone cytryny z Maroka. Generalnie bakterie odpowiedzialne za fermentację to absolutne must have w każdym domu. W naszym domu za kiszenie ogórków odpowiedzialny jest od dawna małżonek. Ja znam procedurę, ale jakoś tak wyszło że nigdy nie kisiłam samopas. Jestem więc ciekawa innych kiszonek i zajrzę do „Batch” między testami na prawo jady, bo one niestety zdominowały teraz moje lektury. Oprócz tajników kiszenia możecie się też nauczyć jak suszyć, pasteryzować, chłodzić, wędzić, czyli wszystkiego o domowym przetworze.
Wydawnictwu Otwartemu dziekujemy, zapraszamy na rubeny (zwłaszcza że jedną ze składowych jest KISZONA kapusta), a Was zapraszam na dzisiejszy lancz i inne rzeczy:
– toskańska zupa pomidorowa z oliwą extra vergine i świeżą bazylią
– krem z groszku z jogurtem
– farfalle z grillowana cukinią w sosie śmietanowo-winnym z zielonym pieprzem, posypane serem grana padano
– chili con carne – zostało jeszcze kilka porcji – czyli mielona wołowina, papryka, fasola, kumin, kolendra i grillowana tortilla
-tarta z brokułem, gorgonzolą, pomidorkami cherry i czarnuszką
– tarta cytrynowa z bezą.