Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

14 sierpnia 2018

  Jak rożne mogą być doznania sensoryczne związane z konsumpcją rzemieślniczego piwa, przekonałam się wczoraj. Poszliśmy sobie na krafty do lokalu serwującego takie właśnie browarki i zakupiliśmy sobie po dużej sztuce – każdy wedle upodobań. Ja wzięłam pszeniczne z dodatkiem mięty, a małżonek kwaśne z owocami. Pod koniec kufla sprobowałam piwa od Piotrka, a powąchawszy stwierdziłam, że ma dużo intensywniejszy i bogatszy aromat od mojego. On stwierdził to samo o moim. „Coś Ty! W moim zapachu prawie nie czuć, a u Ciebie są przejrzałe owoce i suszona figa – taki słodko-mdlący zapach”. „Rzygowiny”- skonstatował z właściwą sobie lakonicznoscią. Cóż – gustibusy są non disputandum, chociaż uważam, że to właśnie o gustach toczy się całe mnóstwo dyskusji i scysji. My na szczęście jeszcze się nie żremy (jeszcze), jeśli mamy odmienne opinie.
„Żremy”? Tu aż się prosi przywołać dzisiejszy jadłospis, zamieniając kolokwializm na „jedzenie” bądź „konsumpcję”.
Oto nasze propozycje:
– minestrone czyli włoska zupa z dużej ilości warzyw, pokrojonych w kostkę, przyprawiona ziołami i oliwą
– quesadillas czyli Wasza ulubiona grillowana tortilla z serem, szynką, cukinią, kukurydzą i sosem jogurtowo-majonezowym z dodatkiem wędzonej ostrej papryki, podawana z roszponką z winegretem
– tarta z pieczoną papryką, bakłażanem i serem kozim
– ciasto marchewkowe z kremem waniliowym i orzechami włoskimi.