Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

27 sierpnia 2018

  Za chwilę wrzesień, studenci zaczną zjeżdżać powoli do miasta, w ciągu najbliższego miesiąca dziarsko powrócą korki. Właściciele mieszkań będą mieli sute łowy, jak co roku o tej porze. Kolega szwagra poszukuje aktualnie mieszkania do wynajęcia. Sprawdza wiele ogłoszeń i okazuje się, że mimo że czasy są już inne niż w latach dziewięćdziesiątych, to niektórzy właściciele zatrzymali się w minionych latach, jeśli chodzi o standardy najmowanych nieruchomości. Na przykład takie mieszkanie – właściciel pisze, że Czerwone Maki, że mieszkanie na poddaszu, że pięć minut do centrum. Czerwone Maki (dla nietutejszych – koniec Krakowa, sypialnia i kampus uniwersytecki) i pięć minut do centrum? Po telefonicznym kontakcie z właścicielem okazuje sie, ze to enigmatyczne centrum z ogłoszenia to centrum sportowe. Po dotarciu na miejsce okazuje się, że lokal mieszkalny znajduje się nie w bloku, ale w domu jednorodzinnym i jest to kawałek strychu, na który wchodzi się po drabinie. Albo inne „mieszkanie” – w jednym pomieszczeniu jest pokój, kuchnia i ubikacja. W części ubikacyjnej za kafelki pod prysznicem robią dwie drewniane europalety, a pralka znajduje się wysoko nad sedesem, umocowana na haku. Kolega szwagra specjalnie pojechał w tamto miejsce, żeby na własne oczy zobaczyć to kuriozum. Ale studenci mówią, że w Krakowie nie jest najgorzej – w niechlubnym rankingu mieszkań do wynajęcia przoduje Wrocław – tam podobno na porządku dziennym są zaadaptowane garaże osiedlowe – takie szeregowe, co się kiedyś budowało. Podobno tam jest o wiele więcej pracowników sezonowych i to właśnie z myślą o ich komforcie właściciele jakichkolwiek nieruchomości dwoją się i troją, żeby zapewnić im dach nad głową. Mam na to dwa powiedzonka: „Polak potrafi”, oraz moje ulubione „Każdy orze jak może”.
Tako i my orzemy, tu w Nowym Bufecie. Dziś z naszej orki powstały dla Was następujące dania lanczowe i deser:
– krem z zielonego groszku z miętą i jogurtem
– lasagne bolońska z wołowiną, serem grana padano i warzywami
– lasagne z brokułami, wędzona pancettą i mozzarellą
– lasagne z brokułami, mozzarellą i gorgonzolą
– tarta z bakłażanem, pomidorami malinowymi, fetą i świeżą miętą
– ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi i kremem waniliowym.