Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

12 września 2018

  
Nie wiem jak to się stało, ale faktem jest, że w przyszłą środę przypadają nasze czwarte urodziny. To kawał czasu w gastronomii, ale i w pozagastronomicznym prywatnym życiu także. Zastanawiałam się ostatnio, co tu wymyślić na czwarte urodziny i w zeszłym tygodniu wpadłam na pomysł.
Pomysł jest taki, że stworzycie bufetową playlistę marzeń. Każda chętna osoba niech prześle mi na priv, bądź umieści pod tym postem do dziesięciu muzycznych kawałków, które chciałaby u nas usłyszeć do kotleta. Oczywiście zaznaczam od razu, że próby sabotowania popkami czy mandarynami nie będą przeze mnie brane pod rozwagę – wiem bowiem doskonale, że nasi bywalcy mają muzyczny smak. Dlatego chętnych do zabawy bardzo proszę – do końca tego tygodnia wysyłajcie m swoje propozycje, a ja w niedzielę przysiądę i pozbieram wszystko do kupy na Spotify, gdzie utworzę playlistę. Będziemy jej słuchać cały dzień w środę, a także udostępnię ją na Spotify dla tych wszystkich, którzy przyjść do nas nie mogą, a czują się jakoś związani i chcieliby dołożyć cegiełkę do naszej oprawy muzycznej. I nie lękajcie się – wszystkie tantiemy mamy opłacone, wszystkie możliwe organizacje wyciągające rękę po pieniądze już dawno ją wyciągnęły, a ręka owa co miesiąc napełniana jest przez nas stosowną ilością peelenów. Mam nadzieję, że playlista zapełni się utworami na sześć godzin, bo tyle mamy otwarte w ciagu dnia. Jeśli nie to trudno, ale będę mogła powiedzieć, że próbowałam, albo zaintonować za Frankiem Sinatrą: „I did it my way”.
A tymczasem ze świata muzyki przenosimy się do świata trzewi, chociaż dla tych, co im kiszki marsza grają, światy te w tej chwili przenikają się. W dole piramidy Maslowa przygotowaliśmy dla Was takie oto propozycje:
– minestrone czyli włoska zupa warzywna z zieloną soczewicą
– chili con carne, czyli potrawa kuchni tex-mex z wołowiny, papryki, fasoli, z dodatkiem wędzonego boczku, kuminu, świeżej kolendry i odrobiny kwaśnej śmietany, podawana z grillowaną tortillą
– tarta z pieczoną dynią hokkaido, kozim serem, tymiankiem i pomidorami lima
– ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i orzechami nerkowca.