Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

21 września 2018

  
Kiedy tak porownam sytuację studentów na rynku pracy do tej sprzed dwudziestu lat, to jednak wiele się zmieniło. Moje roczniki wchodziły w dorosłość chyba w najbardziej niewdzięcznych i trudnych latach przełomu wieków. Z naszych znajomych i przyjaciół pracę miał tylko Maciek, który parzył kawę w Tribeca na Karmelickiej tylko dlatego, że był zaznajomiony z właścicielką. Ja miałam taka możliwość, że jeździłam w wakacje do Włoch jako owocowa gastarbeiterka – jeden pan z naszego miasta organizował takie turnusy dla bezrobotnych – czasami jakiś studenciak też się załapał. W Krakowie podczas studiów pracowałam tylko przez miesiąc – w Unimarkecie na Miasteczku Studenckim AGH. Doglądałam stoiska z warzywami za jakieś marne grosze, ale po miesiącu wyleciałam, bo kierownik sklepu przyłapał mnie, jak podżeram winogrona. Spojrzał na mnie rozwodnionymi niebieskimi oczami, a z wąskich ust usłyszałam: „Podjadasz?”
Cóż – podjadałam. Ale to były stare czasy – człowiek okrzepł, wydoroślał i wcale nie tęskni do chmurnej i durnej. Serio – za każdym razem jak pomyślę, że mogłabym się cofnąć ze dwadzieścia lat, w drugą połowę dziewiećdziesiatych, mam silne przekonanie o tym, że rówieśnicy nie budziliby we mnie pozytywnych uczuć. Myślę dosadnie, że po prostu by mnie w….iali. Ale prawdopodobnie, jeśli zobaczyłabym przypadkiem gdzieś tam siebie, to z siebie byłabym najbardziej niezadowolona. Dlatego rada jestem z tu i teraz. Zwłaszcza że tu i teraz na Mogilskiej jest całkiem elegancki lancz. A brzmi tak:
– krem z buraków z jogurtem
– tajskie czerwone kokosowe curry z warzywami – bakłażanem, papryką, groszkiem cukrowym i marchewką pokrojoną w żulienkę czyli słupki), podawane z ryżem basmati
– tarta z kielbaskami, pomidorkami, kruszonką i tymiankiem
– tarta z bakłażanem, fetą, czarnuszka, natką pietruszki i pomidorkami cherry
– słodka tarta z kremem waniliowym i nektarynkami.