Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

19 grudnia 2018

  
Ten prehistoryczny spot o kurczaku przypomniał mi stare dzieje, kiedy i my w liceum robiliśmy kampanię reklamową, rymowaną – a jakże! Moja klasa o profilu humanistycznym, przejęła pałeczkę redagowania szkolnej gazetki – „Szaraka”. Podeszlismy do tego entuzjastycznie, ponieważ nie dość że można było swą ekspresję artystyczną i publicystyczną przenieść na łamy, to przede wszystkim wiązało,się to z rozmaitymi przywilejami. Czyli – nie ma Cię na polskim, bo kserujesz numery gazetki, nie napisałaś wypracowania, bo przecież pracujesz nad artykułem. Naginalismy to wszystko do niemożliwości, a mistrzem był chyba red. naczelny – Marcin, który jechał na opinii człowieka poważnego i odpowiedzialnego, w przeciwieństwie do nas – tych trochę fiu bździu, z nadszarpnięta wagarami reputacją. Postanowiliśmy pierwszy numer zareklamować odpowiednio, rozwieszając hasła w całej szkole. Te oficjalne w oficjalnych miejscach, a te mniej cenzuralne – w ubikacjach. Zrobiliśmy to po zajeciach, niesamowicie dumni ze swojego pomysłu. Niestety – panie sprzątające przed zajęciami odkryły niegrzeczne postery w kibelkach, pozdejmowały i rozkręciły aferę na całą szkołę. Byliśmy z siebie tacy dumni, a zamiast poklasku dostaliśmy zdrowy opierdol.
Z gazetką szło nam dość dobrze, ale szczytem bezczelności nastolatek było opublikowanie wspanialego, mądrego i zabawnego wywiadu z braćmi Damięckimi, którzy byli wtedy w naszym domu kultury z jakimś programem dla uczniów. Moje przyjaciółki zrobiły kawał dziennikarskiej roboty, polonista był zachwycony. Rzeczony wywiad jedna nigdy nie miał miejsca – dziewczyny sfabrykowały wszystko, a zrobiły to tak wspaniale, że mam wątpliwości, czy starsi bracia Damięccy naprawdę są tacy cool. No cóż – błędy młodości. Ale wspominamy je z zachwytem.
Łezke z oka starłam i przechodzę gładko do naszych dzisiejszych propozycji. Są to:
– krem z pomidorów z oliwą extra vergine
– florencka zupa z fasoli
– quesadillas – ostatnia A.D. 2018
– tarta z pieczonym kalafiorem, oliwkami, pomidorami i serem pecorino romano
– czekoladowe brownie z sosem karmelowym.