Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

22 lutego 2019

  
Wdrapawszy się wczoraj na antresolkę, żeby dokończyć czytanie pożyczonej przez naszego klienta książki wspomnieniowej Hanny Zborowskiej „Humor w genach”, co i raz słyszałam, że genetyczny humor współmałżonka właśnie jest tłusto karmion. Zainteresowałam się, z jakiego powodu co i raz rechocze i zobaczyłam, że ogląda dokument o płaskoziemcach. Płaskoziemcy, jak sama nazwa wskazuje, mają głębokie przeświadczenie, że ziemia jest płaska, a jej kulistość to największy spisek, jakim karmiona jest ludzkość. Nie brakuje wśród nich ludzi nauki, ale czymże są naukowe dowody, jeśli nie mydleniem nam oczu. Im więcej dowodów na bzdurność swojej hipotezy widzą, tym bardziej przekonani są o swojej racji. I nawet gdy przeprowadzali badanie, z którego wyszło, że Ziemia kręci się z prędkością podawaną w podręcznikach, to i tak nie uwierzyli, a nagrywających dokument prosili o niepodawanie tego faktu w materiale. Wiecej, że ja to nawet rozumiem – przynależność do wąskiej grupy, która wie więcej i jest odporna na światową propagandę to kusząca perspektywa. Tak się składa, że płaskoziemcy również nie szczepią swoich dzieci i wierzą, że rządy rozpylają samolotami różne tajemnicze, ogłupiające ludzi środki. No ale to oczywista oczywistość i pikuś przy wierze, że ziemia jest płaską. Wśród płaskoziemców nie brak konfliktów i podziałów. Dotychczasowy lider został bowiem odsunięty w cień przez nową dwójkę, która zaczęła zamieszczać filmiki na YouTube, zyskując ogromną popularność. Co zrobił stary lider? Wiadomo – oskarżył ich o spisek, za którym stoi rząd – w końcu w imieniu nowej liderki – Patricia – zawiera się CIA.
Zwolennicy teorii spiskowych sæ bardzo podobni na całym świecie – na naszym podwórku też niejednego znajdziemy. Jak zwolennicy teorii zamachu, że posłużę się pierwszym z brzegu przykładem.
A u nas bezspiskowo, wszystko podane na tacy. Dziś na tej tacy wylądowały nastepujące dania:
– krem paprykowo-pomidorowy z oliwą extra vergine
– penne z grillowaną cukinią w sosie śmietanowo-winnym z zielonym pieprzem i serem pecorino romano
– tajska wołowina massaman z orzeszkami ziemnymi, kolendrą i ryżem basmati – około osiem-dziesięć porcji
– tarta z pieczoną dynią, fetą i suszonymi pomidorami
– tarta cytrynowa z bezą.