Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

30 października 2020

  
Słucham sobie od rana Wojciecha Manna, porykuję co i raz ze śmiechu, chylę czoła przed jego błyskotliwymi ripostami i myślę sobie, jak nieprawdziwy jest slogan: „Nie ma ludzi niezastąpionych”. No bo kto zastąpić by miał takiego Wojciecha Manna? Przecież to jest absolutnie niemożliwe. Kto zastąpi ulubionego pisarza? To mi przypomniało, jak smutno mi było kiedy umarł Henning Mankell – właśnie dlatego, że już nic nowego od niego nie przeczytam. Albo ta zabawna felietonistka, której język jest jedyny w swoim rodzaju – kto niby miałby robić to co ona w ten sam sposób? Mógłby próbować, ale byłaby to tylko mierna podróba.
Ale ja wiem, kto stoi za tym hasłem i gdzie się ono narodziło. Narodziło się w gabinetach partyjnych, w zakładach pracy, w tych miejscach, gdzie niby masz pozycję, masz robotę, ale każde odchylenie od normy, każdy kaprys pryncypała albo knucie sfrustrowanego zawistnika pod Tobą może w sekundę pozbawić Cię pozycji, pieniędzy i władzy. Z resztą siostrzane powiedzenie to: „Na Twoje miejsce czeka dziesięciu innych”, które to wyrażenie znajdowano juz w bodajże osiemnastowiecznych dokumentach – używali go ziemianie w stosunku do „swoich” chłopów pańszczyźnianych.
Dlatego pamiętajcie – chociaż nasi klienci się zmieniają i niektórzy odchodzą na dobre, ze względu na zmianę pracy czy miejsca zamieszkania – zawsze są dla nas cenni, a tych szczególnie bliskich wspominamy z rozrzewnieniem i mamy nadzieję, że kiedyś któryś wpadnie niespodziewanie w czwartek po czterech latach i powie, że chce to co zwykle. A my bez zbędnych słów zaczniemy mu to przygotowywać.
A wracając do początku – Wojciech Mann forever <3
A dziś, w tym słonecznym dniu, mamy dla Was następujące propozycje:
– krem z soczewicy i pomidorów, z kminkiem i kolendrą
– tagliatelle aglio olio pomodoro – makaron z sosem z długo duszonych w oliwie pomidorów, z czosnkiem i papryczkami peperoncino, z natką pietruszki i tartym serem grana padano
– tarta z pieczonym bakłażanem, fetą, orzechami włoskimi
– tarta z kremem czekoladowym z odrobiną brandy i konfiturą porzeczkową.