Dla miłośników, albo tych co nie są w temacie, ale mogliby być, mam dobrą nowinę. Cilian Murphy powrócił do BBC 6 Music i znowu przez kilka tygodni będzie miał u nich na antenie swoją muzyczną audycję. Wiadomość to o tyle wspaniała, że Cilian bardzo przykłada się do swoich wyborów muzycznych, które potem mamy słyszeć na antenie i ma naprawdę różnorodny gust. Czasami całe dwugodzinne programy to absolutne sztosy, bez słabego punktu. Jego gust muzyczny jest równie rozstrzelony co role – od delikatnej kobiecej „Kici” w „Śniadaniu na Plutonie”, przez bojownika IRA, który staje przeciw swemu bratu, aż po poranionego, wewnętrznie delikatnego, ale pogrążającego się w okrucieństwie i paranoi Toma Shelby, w której to roli zakochał się cały świat. Co tu dużo mówić – nie dość że facet jest świetnym aktorem, oddanym mężem i ojcem od ponad dwudziestu lat, atrakcyjnym mężczyzną, to jeszcze zna się na muzyce i ku naszej uciesze dzieli się z nami ułamkiem swoich muzycznych podróży. Za co jestem mu bardzo wdzięczna. A ze mną pewnie z parę tysięcy ludzi, lekką ręką. Mam nadzieję, że Cilian czuje nasza radość i napędza go ona do działania. Audycja nazywa się „Cilian Murphy’s Limited Edition” i puszczają ją w poniedziałki o północy. Oczywiście można sobie potem odsłuchać o dowolnej porze – chyba nie myślicie, że czekam w poniedziałek do dwunastej w nocy, żeby przez dwie godziny kontemplować fajne kawałki, gdy tymczasem o 5:30 pobudka? No właśnie. Oczywiście gorąco zachęcam do posłuchania.
W następnym akapicie, zgodnie ze znanym i przewidywalnym scenariuszem, zachęcam do odwiedzenia Nowego Bufetu w dniu dzisiejszym. Mamy takie oto frykasy:
– zupa z kapusty z pesto, pomidorami, ryżem i grana padano
– perski kurczak ze śliwkami, bulgurem i miętą – polecam go Waszej uwadze, bo suszone śliwki, nasiąknięte smakiem korzennych przypraw i kurczaka, nabrzmiałe od sosu ro najlepsza składowa tego dania, a jest ich w nim mnóstwo
– tarta z karczochami, cukinią, pomidorkami i serem provolone
– sbriciolata z malinami i serem ricotta.