Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

27 maja 2021

Co tu robi zdjęcie tarty z marchewkami – zapytacie. I zapytacie pe słusznie, bo do Bożego Ciała obiecałam Wam szparagi. Tarty ze szparagami został już tylko jeden kawałeczek i pewnie zaraz ktoś gokupi – nie ma go nawet na tablicy, bo zaraz musiałaby ścierać. Wiedząc, jak błyskawicznie rozchodzi się ta szparagowa, postanowiliśmy baaaardzo się spiąć i dorobić drugą tartę. Udało się, ale nie było lekko. Zwłaszcza, że dostawa nam dojechała z opóźnieniem i nie wiedząc, o której pan kierowca dotrze, robiłam wariacki kurs rowerem do Point Marketupo grana padano- udało się kupić. Pół godziny później przyjechała dostawa, więc teraz mamy dużo grany. Na szczęście to ser dojrzewający, wiec wykorzystamy ją do jakichś przyszłych makaronów, albo posypiemy nią gnocchi. Swoją drogą – dostawcy towaru do gastro są od dwóch dni na rozżarzonych węglach, bo w piątek otwierają się wnętrza restauracyjne i barowe dla gości i maja pełne ręce roboty.
No ale godzina jest późne, więc nie zanudzam już szczegółami technicznymi, tylko przechodzę do dzisiejszego menu:

  • krem z selera z prażonymi orzechami włoskimi
  • minestrone 6-7 porcji
  • gnocchi z pysznym tagu boloński, natką pietruszki i grana padano
  • tarta z młodymi marchewkami, kozim serem dojrzewającym, suszonymi pomidorami i rukola
  • jeden kawałek tarty ze szparagami, dobbiaco i camembertem
  • czekoladowe brownie z sosem karmelowym.