Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

18 lutego 2022

Katuję Was od środy tymi dyptykami, ale nie miałam pojęcia, którą tartę wybrać na reprezentantkę dzisiejszego dnia. Dlatego wybrałam obie, bo obie wyglądają znakomicie, ale każda wyzwala inne skojarzenia i tęsknoty.
Prowadzę teraz pogłębioną obserwację długości dnia, wschodów i zachodów słońca. Jest to bowiem kluczowy moment w roku, kiedy to zaczęło świtać w momencie, kiedy jedziemy do pracy. Są więc zalążki światła i wiosennej nadziei. Obserwuję wszystko skrupulatnie, posiłkując się twardymi danymi. A dane wyglądają tak, że teraz każdy tydzień przynosi wydłużenie dnia o dwadzieścia kilka minut – czyli trzy tygodnie to ponad godzina więcej dziennego światła. Widać to zwłaszcza po weekendzie, a jako że wstajemy wciąż w ciemnościach, to każdy płomień światła w porannych godzinach jest dla nas ważny. Jest naprawdę coraz lepiej. A zważywszy na fakt, że dzisiaj piątek, „lepiej” dostaje bonusowe, weekendowe punkty.
A co u nas do jedzenia w związku z piątkiem? A całkiem sympatyczny zestaw. Już Was z nim zapoznaję:

  • krem z soczewicy i marchewki z kminkiem i kolendrą
  • krem z groszku z jogurtem i miętą – ze trzy porcje jeszcze się ostały
  • zielone wegańskie curry z ryżem basmati i mleczkiem kokosowym
  • siedem porcji gnocchi z ragu bolońskim, natką pietruszki i serem grana padano
  • tarta z pieczoną dynią, pestkami z owej, kozim serem i tymiankiem
  • tarta waniliowa z owocami leśnymi.