Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

15 marca 2022

Zamówiliśmy u Złomnika specjalne proukraińskie i antyputlerowskie naklejki. Czekamy aż poczta je dostarczy, żeby móc nakleić w Nowym Bufecie. Jeśli nie wiecie, kto zacz Złomnika, już spieszę z króciutką charakterystyką – jest to pseudonim dziennikarza motoryzacyjnego – Tymona Grabowskiego, który jako Złomnik ma swój kanał na YouTube i specjalnie dla widzów testuje jazdę starymi samochodami – od przedpotopowych ciągników do cacuszek w stylu stara corvetta, albo też podrasowany mercedes – limuzyna, sprzed trzydziestu lat. Można u niego nabyć również naklejki #zawszegratem – która to naklejka jest przyklejona na naszej chłodni. Złomnik wydał także dwa albumy – „Paskudnk Warszawski” i „Kuba – Wyspa Gratów”. W Paskudnku Warszawskim znajdziecie najbardziej opuszczone przez opatrzność i najbrzydsze miejscówki w Warszawie – niektórych z nich już nie ma. A w Kubie – Wyspie Gratów są chyba setki zdjęć samochodów, jakie jeżdżą po tej wyspie. A jest to totalny odlot – samochody są turbo kolorowe, głównie stare, czasem dwie – trzy marki połączone są w jedną – słowem – wszystko co ma cztery koła musi w tym kraj jeździć, bo jest ogromny samochodowy deficyt. A żeby było ciekawiej, odkryliśmy po zakupie kubańskiej książki, że jednym z jej twórców – współautorem fotografii, jest nasz klient! Tym bardziej jesteśmy dumni z jej posiadania, a Krzyśka (bo od jakiegoś czasu jesteśmy na „Ty”, chociaż dawno go nie było) serdecznie pozdrawiamy i gratulujemy. Obie książki trudno dostać a dodruki rozchodzą się jak ciepłe bułeczki, ale polujcie, bo warto je mieć w swoich zbiorach.
Pisząc o ciepłych bułeczkach, gładko mogę przejść do części garmażeryjnej mojego wpisu, zaznajamiając Was poniżej z naszym dzisiejszymi propozycjami:

  • zupa z kapusty z ryżem arborio, pesto, serem grana i pomidorami
  • makaron bucatini z pesto, pomidorami i grana padano
  • wegański tażin z batatami, bakłażanami, bulgurem, cukinią, suszonym morelami, ciecierzycą, bulgurem, nerkowcami kolendrą
  • tarta z bio burakami, orzechami włoskimi, serem provolone, odrobiną octu balsamicznego i tymiankiem
  • sbriciolata z czarnym porzeczkami i ricottą
  • dwa kawałki tarty czekoladowo-kajmakowej.