Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

26 maja 2022

Czasem patrzy się na ludzi, wykonujących swoją pracę i myśli się, że są naprawdę wspaniali w tym co robią. Taka Pani Ewa z piekarni – pracuje tam, odkąd kupuję u nich chleb, poza nią przewinęło się już mnóstwo innych pań, a ona jest niedościgniona. Nie narzeka, świetnie organizuje swoją pracę, jest pogodna i energiczna. Jakoś tak zawsze jest, że ona pakuje mi chleb najlepiej, daje mi zawsze duże kromki, sprawnie radzi sobie z zamówieniem. Opracowała system przygotowywania mim wcześniej trzydziestu – czterdziestu kromek chleba i zawsze jak pojawiam się w piekarni tuż po szóstej, chleb czeka na mnie ułożony równo w reklamówce. Niby nic wielkiego, ale jak to ułatwia i usprawnia pracę, zwłaszcza kiedy w kolejce stoi już kilka osób. I nie jest to kwestia młodego wieku i lepszej pamięci oraz sprawniejszego umysłu, bo Pani Ewa jest już na emeryturze, a pracowały już z nią panie o dekadę i więcej młodsze. Jestem głęboko przekonana o tym, że gdyby losy Pani Ewy potoczyły się inaczej, mogłaby zajmować się logistyką w jakiejś dużej firmie. I radziłaby sobie doskonale. Podziwiam ja za kulturę pracy i pogodę ducha.
Zmieniając temat, już dziś nieśmiało informuję, że JUTRO będziemy czynni trochę krócej – muszę zamknąć przed samą czternastą, żeby zdążyć na pociąg, który zawiezie mnie i moją siostrę – nomen omen Ewę – do Gdyni. Opisywałam Wam nasze perypetie podróżne i z jednej strony drżę na myśl, co przydarzy się nam w podróży tym razem. Ale z drugiej strony – awaria trakcji między Centralną a Zachodnią była w zeszły piątek i mam nadzieję, że limit pecha na maj w PKP już się wyczerpał 😄.
A co słychać u naszych lanczy? U nich wszystko w normie – polecają się Wam nieustannie, dziś w takim składzie:

  • krem z groszku z jogurtem
  • tajska wołowina massaman z mleczkiem kokosowym, orzeszkami ziemnymi, ziemniakami i kolendrą, podawana z ryżem basmati
  • tażin z kurczaka z bulgurem, morelami, nerkowcami i kolendrą – zostało jeszcze 6-7 porcji
  • tarta szparagowa z serem provolone i pestkami słonecznika
  • czekoladowe brownie z sosem karmelowym.