Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

12 października 2023

Zrobiłam Wam dziś martwą naturę. Odnaleziona po latach kompozycja Maddaleny di Bufettino Nuevo. Chociaż nie wiem, czy fakt, że mamy dziś ciasto wymaga jakiegokolwiek umajenia i ekstra fantazji. Niektórzy się cieszą najbardziej (Panie Wojtku – dzień dobry 😍), inni bardzo, a na jeszcze innych nie robi to żadnego wrażenia. Przyznaje, że nawet na mnie zrobiło – dziś miałam wyjątkową ochotę na coś słodkiego do kawy. I oto jestem – pisze nadbudowę do bazy – czyli dzisiejszego menu – zagryzając spadami – resztkami ciasta, odkrojonymi z rogów. Spady są zacne i na pewno uczynią wszystkich swoich konsumentów gładkimi oraz pięknymi. A jeśli konsumenci posiadają już te przymioty fizjognomii, to będą posiadać jeszcze bardziej.
Prawda dnia dzisiejszego jest jednak inna – po prostu zapomniałam kupić jarmuż do dzisiejszej zupy i nadbudowa jest po to, żeby nikt nie zauważył. Dodatkowym kamuflażem braku jarmużu jest zastąpienie go szpinakiem. I powiem Wam, że się całkiem sprawdził. Wyjątkowo też zrobiłam grzanki – musiałam się naprawdę spiąć, bo dziś sporo pracy. No ale wszystko już w zasadzie jest – lancz się dogotowuję, zupa czeka, tarta i ciasto również. A cały lancz wygląda tak:

  • florencka. zupa z fasoli z grzankami
    -perski kurczak ze śliwkami suszonymi, bulgurem i miętą – dawn go nie było, a to jedno z moich ulubionych dań – zaskakująco aromatyczne; a jak się trafi na nabrzmiałą smakiem śliwkę, wtedy jest prawdziwa uczta
  • tarta brokułowa z gorgonzolą i suszonymi pomidorami
  • ciasto marchewkowe z nerkowcami i kremem waniliowym.