Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

17 lipca 2024

W ramach odkrywania przestrzeni muzycznej Apple Music, włączyłam dziś rano playlistę coverów Steviego Wondera. Playlistę, którą nie tak łatwo tam znaleźć – nawigowanie w Apple Music jest póki co mało domyślne, w porównaniu że Spotify. No ale powoli , powoli będę próbować – mam w pakiecie razem z Apple TV, więc spróbuję pokorzystać. Chociaż na razie wchodzę tam na chwilę i za chwilę wychodzę – tak to jest z nowymi środowiskami w pewnym wieku. Małżonek już dawno się wdrożył i zamienił jednego giganta na drugiego, a ja ciągle jestem przywiązana do Szwedów.
No ale, wracając do playlisty – w ogóle mi się nie podobała. Te covery, które jakiś użytkownik tam umieścił, były w większości plumkające – pozbawione werwy tego muzycznego geniusza. Wart odnotowania jest Frank Sinatra – „You are the sunshine of my life” w jego wykonaniu brzmi jak piosenka Franka Sinatry. A dla mnie ulubiony cover Steviego Wondera to „Higher Ground”, wykonywany przez Red Hot Chili Peppers.
Znudzona zamulająca playlistą poszukałam sobie takiej z coverami The Beatles (cóż za zaskoczenie 🤪) – ciekawostką i mostem łączącym z,poprzednim wyborem był Stevie Wonder na pierwszym miejscu, śpiewający „We can work it out” – cover, który znam i lubię. Na drugim nieśmiertelny Joe Cocker, który ma lepszy głos od Ringo Starra i zrobił z „With a little help from my friends” zupełnie nowy, przearanżowany kawałek – dla mojego pokolenia zrośnięty z serialem „Cudowne lata”, jak bliźniak syjamski. A na trzecim – Jimi Hendrix ze swoją wersją Sierżanta Pieprza – także fantastyczną , którą lubię, bo słychać że to melodia Beatlesów, a jednocześnie słychać od początku, że to Hendrix. Z resztą posłuchajcie sobie „Come together” w wersji Michaela Jacksona – tu jest podobnie. Skoro już puściłam, to niech leci.
A skoro już ugotowaliśmy i upiekliśmy kilka dań, to niech już będą na lancz. Takie mamy propozycje:

  • krem z cukinii z olejem konopnym
  • tażin z kurczaka z suszonymi morelami, nerkowcami, kolendrą i bulgurem
  • pięć porcji tagliatelle all’amatriciana
  • tarta z bakłażanem, serem pecorino, pomidorami i bazylią
  • tarta waniliowa z borówkami amerykańskimi.