Do naszego domowego filmboksu powoli acz sukcesywnie skapuje serialowa śmietanka. A właściwie dwie Śmietanki, co tydzień po kropli z każdej. To „Kulawe Konie” i „The Fallout”. Oba bardzo rozrywkowe, oba z zupełnie innych beczek. Oba świetne, ale oglądanie po odcinku co tydzień byłoby dla mnie prawdziwą torturą. Dlatego póki co kończymy kolejny sezon świetnego serialu BBC „Niezapomniane”, w którym w każdym szescioodcinkowym sezonie rozwiązywana jest sprawa morderstwa sprzed lat. Zawsze według podobnego schematu, bo oprócz znajomych bohaterów – grupy londyńskich śledczych, widzimy także perypetie osób w jakiś sposób powiązanych z ofiarą czy współodpowiedzialnych za pozbawienie jej życia. Przy czym wszystko pokazane jest bardzo delikatnie i wielowarstwowo, z dużą wrażliwością społeczną. Poziom serialu pozostaje wysoki przez wszystkie sezony i naprawdę świetnie się go ogląda.
Ale przyznam, że czekam już z niecierpliwością na potyczki słowne Gary’ego Oldmana i Kristin Scott Thomas. Oboje uwielbiam. A ta niewielka rola Oldmana w „Prawdziwym romansie” Tony’ego Scotta! Oraz równie niewielka rola Kristin Scott Thomas we „Fleabag”! TAK.
A póki co wjeżdża u nas głównie czytanie. Po skończeniu cegły wzięłam się za zaległy przedostatni numer Herito o uzdrowiskach i jest wspaniały. Porównując go z numerem o betonie można powiedzieć, że jest absolutnie relaksujący i ma dużo lżejszy ciężar gatunkowy od tego zabetonowanego. Dobrze, że czytam je w takiej właśnie kolejności, bo mimo fantastycznych zdjęć fantastycznych obiektów – królował głównie rozbuchany brutalizm z byłej Jugosławii – temat jest jednak siermiężny. A uzdrowiska to lekkość, to woda, to lasy i te wszystkie Jany, Franciszki, Mariany i Karle, Bath, Spa i Baden – Baden. Powiew luksusu i wypoczynku – a za tym ostatnim bardzo tęsknię, więc chociaż sobie poczytam.
Jeśli tęsknicie za smacznym lanczem – nie tylko możecie o nim przeczytać, ale sami skosztować. Oto nasze propozycje:
- zupa kukurydziana
- dwie porcje hariry
- makaron farfalle z cukinią w sosie śmietanowo – winnym, z serem pecorino romano
- tarta z bio burakami, fetą, halloumi i migdałami.