Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

28 października 2024

Oj, można się nałazić po tym Wrocławiu. Przy czym przyznaję, że mimo całkiem niezłej orientacji w terenie, jeszcze nie do końca mam oswojoną topografię – głównie Nadodrza i Ołbina. Mnogość wysepek i koncentryczne rozchodzenie się ulic sprawiają, że można w dane miejsce dotrzeć w 15 minut, a można i w godzinę, cały czas będąc w obrębie okolic Starego Miasta i Śródmieścia. Ale to mnie najbardziej podnieca w zwiedzaniu – że jeszcze jest trochę rzeczy do odkrycia i że jeszcze dobrze nie poznałam mapy miasta.
W każdym razie – wybrałyśmy opcję ekstremalną i w sobotę zrobiłyśmy ponad dwadzieścia kilometrów pieszo. Wróciwszy do hotelu (jaki by on nie był, przeważnie nazywam go akademikiem) z lubością oddałyśmy się oglądaniu pierwszego sezonu „Kulawych Koni” – moja towarzyszka chciała obejrzeć, więc odpaliłam specjalnie dla niej i obejrzałam drugi raz – serial nic nie traci, a nawet zyskuje.. Wiedziałam, że kto jak kto, ale ona doceni postać Jacksona Lamba – razem więc piałyśmy na naszych łóżkach, wpatrując się w tabletka, ustawionego przeze mnie na konstrukcji z odwróconego podnóżka – żeby się wygodnie oglądało (widok konstrukcji również przyprawił moją towarzyszkę o parsknięcie i potrzebę uwiecznienia tego na zdjęciu, które Wam prezentuję 🤪). Długi spacer po Parku Szczytnickim, w którym nigdy nie byłam jesienią i który ponownie mnie zachwycił był wisienką na torcie.
Przyznaję, że miałam bardzo udany weekend – po dwóch tygodniach tak intensywnej pracy i takiej ilości nakarmionych osób należał mi się. A nawet jakby były to dwa spokojne tygodnie – również by mi się należał.
Przestaję już Was bombardować swoim dobrym humorem, bo pewnie nie każdy miał taki udany koniec tygodnia jak ja 😜. Można sobie jednak poprawić przynajmniej poniedziałek, przychodząc do nas na lancz.
A takie propozycje mamy dziś dla Was:

  • kokosowa zupa Dahl z soczewicy i pomidorów
  • makaron penne alla putanesca z oliwek i kaparów z pomidorami, podawany z natką pietruszki i serem grana padano
  • tarta brokułowa z gorgonzolą i oliwkami liguryjskimi.