Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

19 grudnia 2024

Właśnie wyszedł od nas pan, który zajmuje się serwisowaniem kasy. Bardzo miły pan, notabene. Co dwa lata bowiem trzeba zrobić ustawowy przegląd kasy i te dwa lata w naszym przypadku mijają jutro. Kiedy zabierałam się za pisanie i zastanawiałam się nad tematem, zawołał mnie do siebie i powiedział, że coś mi pokaże. Pokazał mi mianowicie, że nie tylko szuflada z przegródkami na pieniądze się wyjmuje – wyjmuje się również tą, która jest pod nią i zwykle są tam pieniądze, które wpadły niepostrzeżenie. I wiecie co? Były tam trzy dwudziestki i stówa! Pan powiedział, że to jego rekord, bo raz ktoś miał w szufladzie stówę. Przez dziesięć lat uzbieraliśmy sobie mini premię świąteczną. To tak, jak z tymi pieniędzmi znalezionymi  w zimowej kurtce po dziewięciu miesiącach – oczywiście tymi niewypranymi.

Oprócz tego pan powiedział, że jesteśmy jednymi z ostatnich w gastronomii, którzy pracują na kasie fiskalnej – reszta weszła w programy gastronomiczne, i oczywiście te od korporacji rozwożących jedzenie. Pan przestrzegł nas, żebyśmy się nie przestawiali na te systemy, bo jest z tym mnóstwo dodatkowych problemów i kosztów. Jednak mamy nosa, żeby się nie ładować we współprace z rozmaitymi uberoidalnymi firmami.

Podwójnie wygrani, radośnie wkraczamy w przedostatni dzień przed urlopem wypoczynkowym.

A dziś proponujemy Wam takie dania:

  • harira – marokańska zupa z soczewicy i ciecierzycy
  • tajską wołowina massaman z mleczkiem kokosowym, orzeszkami ziemnymi, ziemniakami, ryżem basmati i kolendrą (oczywiście może być bez kolendry, ale wtedy trzeba to zaznaczyć i patrzeć mi na ręce – lubię jak pies Pawłowa posypać wszystko jak leci 🤪)
  • cannelloni ze szpak pakiem, ricottą i mozzarellą, zapiekane w sosie rosé – siedem porcji
  • – tarta z pieczonym kalafiorem, oliwkami liguryjskimi i serem dobbiaco.