Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

18 kwietnia 2025

Czy wiecie, co skrywa się pod tym pięknie roztopionym serem na dzisiejszej tarcie? Może się jeszcze nie spodziewaliście, ale są to SZPARAGI! Tak – inaugurujemy sezon – o ile nie jest to tylko przedświąteczna zachęta do kupowania innych rzeczy, rzucona klientom jako wabik. W każdym razie ja się dałam złapać na ów wabik – pół kilo szparagów kupiłam na dzisiejszą tartę, pół kilo do domu na włoski styl życia – oczywiście, że upieczemy je owinięte plastrami wędzonego boczku, pokropione oliwą i posypane tartym grana padano. I już się bardzo cieszę na to bezwstydne i rozpustne spożywanie. Małżonkowi włączył się już tryb świąteczny co oznacza, że od dzisiejszego popołudnia będzie jadł, jadł i jeszcze raz jadł. Ja również mam taki plan, ale w ilościach prawdopodobnie dwa razy mniejszych niż on.
Czekamy tu na Was. Mamy nadzieję, że chociaż ze trzydzieści osób dziś wpadnie. Ze wszyscy nie będą gremialnie myć okien, zgodnie z memem: CZY UMYŁEŚ DLA MNIE OKNA?
Nie zawracam już gitary – napiszę już tylko, jak wygląda całe menu, pożyczę Wam WESOŁYCH ŚWIAT I MOKREGO DYNGUSA, a potem udam się spożywać drugie śniadanie. Menu:

  • krem z cukinii z grzankami i olejem z pestek dyni
  • makaron penne alla puttanesca z oliwkami, kaparami i pomidorami, posypany natką pietruszki i tartym grana padano
  • wegański tażin z ciecierzycy, batatów, cukinii, bakłażana i suszonych moreli plus kasza bulgur, prażone nerkowce i kolendra
  • tarta z zielonymi szparagami, pomidorkami i serem fontal.