
Piosenki zagrzewające do walki, do podejmowania wyzwań, do chwytania życia za rogi są oddzielną kategorią. Ma je w swoich dyskografiach bardzo dużo wokalistów i zespołów. Dokonałam tego aktu myślowego na autostradzie A4 w drodze z Krakowa do Opola. Oczywiście to nie ja prowadziłam – gdyby tak było, nie dokonywałabym żadnych aktów myślowych, ale spięłabym się niemiłosiernie w walce o przetrwanie i miejsce na asfalcie z tirami. Wspaniała kierująca Katarzyna wyjeździła tą trasą tyle tysięcy kilometrów, że mogła spokojnie prowadzić jak mistrzyni i uczestniczyć w moich rozkminach. A odpaliłam się, kiedy z głośnika poleciała piosenka U2 „Stuck in the moment”. Nie słyszałam jej bardzo dawno, a teraz kiedy posłuchałam dokładnie, odkryłam, że Bono daje tam radę, doskonalą zwłaszcza dla osób w kryzysie psychicznym, czyli osławione „musisz wziąć się w garść”. Branie się w garść proponowała kiedyś Natalia Niemen, w jednynej w miarę rozpoznawalnej piosence ze swojego repertuaru. To ta z refrenem
„Obudź się, zima się skończyła, nie spij snem niedźwiedzia
Zrozum że drzemie w tobie siła, o ktorej nikt ńie wiedział”.
Mało? A Anita Lipnicka, która zachęca , żeby chociaż raz odsłonić twarz i spojrzeć prosto w słońce – kieruje to do osoby, która zakłada szary płaszcz i gładko wtapia się w upiornie trzeźwy świt.
Mamy też zagrzewanie z błędem gramatycznym w pierwszym wyrazie, gdzie Artur Rojek śpiewa: „Nie poddaj się, bierz życie jakim jest” – błąd jest niewielki, ale ilość sylab się zgadza.
Nie zapominajmy o kabaretowej, absurdalnej i obrazoburczej piosence z ŻYWOTU BBRIANA – „Always look on the bride side of life”, którą bohater wesoło śpiewa wisząc na krzyżu, przy akompaniamencie dwóch łotrów.
Oczywiście jest tego masa i na pewno można by było napisać o tym nurcie pracę magisterską z etnologii. No ale nie mam tyle czasu, a i Wy chcecie już się pewnie dowiedzieć, co dziś na lancz. Już informuję:
- zupa z włoskiej kapusty z domowym pesto, świeżymi pomidorami, ryżem arborio i serem grana padano
- QUESADILLA czyli grillowana tortilla z serem, szynką, cukinią, kukurydzą, sosem jogurtowo-majonezowym zwędzoną papryką, plus sałata z winegretem
- SIEDEM PORCJI makaronu fusili ze szpinakiem gorgonzolą, serem grana padano i prażonymi pestkami dyni
- tarta z bio burakami, pomidorkami, pestkami słonecznika i kozim twarożkiem
- TRZY KAWAŁKI tarty z pieczoną papryką, cukinią, cheddarem i mozzarellą fior di latte.