Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

12 sierpnia 2025

Nie wiem, czy jest tu ktoś, kto podobnie jak ja od lat chciał przeczytać “Szkice piórkiem” Andrzeja Bobkowskiego. Za mną ta książka chodzi od kilkudziesięciu lat, przy czym nie chciałam jej nigdy pożyczać, ale mieć swoją. I tak ostatnio, z głupia frant, weszłam do księgarni internetowych, w poszukiwaniu tak ebooka, jak i wydania papierowego. I co się okazało? Że książka jest. I w wersji elektronicznej i w wersji jednotomowej i w wersji dwutomowej. E elektroniczną i jednotomowa wersja to koszt rzędu siedemdziesięciu – osiemdziesięciu złotych. A dwa tomy nie wiedzieć czemu kosztowały mnie złotych czterdzieści dwa.
Dlaczego nagle się pojawiła i to pod patronatem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, wydana w 2023 przez Instytut Literatury? Zapewne nie można było jej nigdzie dostać, a na Allegro osiągała zawrotne ceny. Ostatnie wydanie ukazało się w 2021 roku, ale wtedy zupełnie je przegapiłam.
Teraz “Szkice piórkiem” są w moim posiadaniu i weszłam już gładko w pierwszy tom.
Dlaczego to taka ważna książka? Jest klasyką polskiej diarystyki, chociaż nie była pisana na gorąco. Są to swego rodzaju dzienniki, w których Bobkowski opisuje swój pobyt we Francji podczas II wojny światowej. Francję przemierza rowerem w towarzystwie dwóch innych Polaków i opisuje jak wtedy wyglądała sytuacja. Jakie były nastroje, jak wyglądała wojna w innym kraju. Kraju przez Bobkowskiego ukochanym, który podczas tego okresu spadł z piedestału.
Czyta się znakomicie. Czytam nawet w pracy, bo ten tydzień jest prawdopodobnie najbardziej wakacyjnym i frekwencyjnie u nas najsłabszym tygodniem w roku. I chociaż fajnie sobie czytać książkę w pracy, to nie ukrywam, że wolałabym nie mieć czasu na lekturę i podawać Wam jedzenie i napoje. Dlatego mam nadzieję, że dziś przyjdzie Was trochę więcej, zwłaszcza że lancz jest pyszny. A oto co proponujemy:

  • krem z soczewicy i marchewki
  • makaron linguine ze świeżymi pomidorami, oliwą, bazylią, podsmażonym czosnkiem i tartym serem grana padano
  • butter chicken, czyli kawałki piersi kurczaka w maślano-orzechowo-jogurtowym sosie, z dodatkiem mieszanki przypraw garam masala, podawany z ryżem basmati i świeżą kolendra
  • tarta z pieczonym kalafiorem, suszonymi pomidorami i serem dobbiaco.