Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

1 października 2025

Od dzisiaj puszczamy w Nowym Bufecie muzykę z serwisu Apple Music. Zrezygnowaliśmy ze Spotify, chociaż zamykanie u nich konta jest równie upierdliwe jak znalezienie odpowiedzi na pytania dotyczące prywatności w ustawieniach Facebooka. Nosiliśmy się z tym zamiarem od jakiegoś czasu, ale decyzja członków Massive Attack o całkowitym usunięciu swojej muzyki z tego serwisu zebrała nas do galopu. Dla mnie playlista bez Massive Attack jest jak playlista bez The Beatles albo bez Blur.
Jakby ta informacja do Was nie dotarła to przypominam, że zainwestowanie przez właściciela Spotify w firmę produkującą drony wojenne było tym czynnikiem, który zaważył na decyzji członków bristolskiego zespołu. A kiedy dodać do tego żenująco niskie tantiemy dla artystów, wrzucanie do playlist muzyki wygenerowanej przez AI, żeby prawdziwym muzykom płacić jeszcze mniej, oraz słabe algorytmy miksujące piosenki, to decyzja zarówno Massive Attack jak i nasza, wydają się czymś naturalnym. Wspomnę jeszcze, że zarząd Spotify twierdzi, że ich firma nie jest serwisem muzycznym, a firmą, która zajmuje się analizą danych. To niech sobie analizują bez nas.
Wiem że osiemdziesięciu użytkowników obserwuje playlistę „Nowy Bufet” na Spotify i oni wszyscy będą mogli jej słuchać do woli. Playlista zostaje, ale nas już tam nie ma.
Udało się przenieść prawie wszystkie piosenki za pomocą specjalnie stworzonej do takich celów aplikacji. Dlatego zrobiliśmy to teraz – gdybym miała mozolnie wyszukiwać po piosence, a jest ich grubo ponad trzy tysiące, to pewnie trwałoby do końca roku.
Zadowolona z tytanicznej pracy, której nie musiałam odwalać sama, skupiłam się rano na pracy zawodowej. Małżonek też nie próżnował i powstał dzisiejszy lancz. A tak się prezentuje:

  • krem porowo-ziemniaczany z grzankami – sycąca zupa z kwaskowatym twistem, za który odpowiedzialny jest dodatek białego wina – alkohol odparował, została tylko winna kwaśność, która świetnie robi tej białej zupie
  • gnocchi ziemniaczane z ragu bolońskim z mielonej wołowiny z włoskimi pomidorami z Apulii, marchewką, selerem naciowym i korzeniowym, oliwą extra vergine, tartym serem grana padano i natką pietruszki
  • warzywny tażin z ciecierzycy, batatów,,pieczonej dyni i bakłażana, suszonymi morelami, kolendrą i kaszą bulgur
  • tarta szpinakowa z mozzarellą fior di latte i orzechami laskowymi.