
Kumpel wysłał mi zdjęcie. Nie chce podzielić się wiedzą, skąd się u niego wzięło, ale patrząc na okoliczności musi być to antyczne znalezisko. Najpierw pomyślałam, że to z Krasiniaka, czyli z czasów licealnych. Ale jak sobie zzoomowałam to myślę, że może być nawet z końca podstawówki. Szersze sztruksy i sweter w warkocze miałam chyba właśnie wtedy – dopiero w liceum wynalazłam sobie na ciuchach szaroniebieskie sztruksy – dzwony Levi’s, a potem fioletowe sztruksowe ogrodniczki. Po luźnym kroju na udach wnioskuję że to prawdopodobnie podstawówka. W każdym razie lata dziewięćdziesiąte ubiegłego wieku. Najmłodsza siostra twierdzi, że skoro sztruksy i sweter w warkocze, to zrobione było teraz 🤪.
To jest w ogóle super, że ma się w swoich zbiorach zdjęcia znajomych i przyjaciół, o których oni kompletnie zapomnieli. I vice versa. Ostatnio uświadomiłam bliskiej koleżance, że mam cały cyfrowy album z jej trzydziestych urodzin. A na zdjęciach sporo ludzi, o których istnieniu zapomniałam. Oraz wyraźne ślady suto zakrapianej dobrej zabawy. A także gra w badmintona z naszą siostrzenicą Alą, która nas wtedy odwiedzała i została zabrana na tę imprezę.
Pamiętam, że graliśmy jakieś mecze i Ali bardzo dobrze szło. Żeby ją zdopingować, moja siostra Basia wymyśliła kibicowską rymowankę:
CHOCIAŻ STARE!
JEST KOLOROWE!
TO I TAK NIE
WYGRA Z MŁODE!
Owo “Stare” w przyśpiewce to ja 😆 – miałam wtedy na sobie ultrakolorową koszulkę na ramiączkach.
Czasem tak siadam i zaczynam oglądać te fotki – potrafię spędzić tak i dwie godziny. A że dawno tego nie robiłam, to pewnie w najbliższym czasie obejrzę znowu.
Żeby przejść do teraźniejszości, wrzucam Wam także zdjęcie dzisiejszej tarty i przedstawiam nasze propozycje:

- florencka zupa z fasoli z jarmużem i oliwą, a także marchewką i selerem naciowym
- kokosowa zupa Dahl z soczewicy i pomidorów
- makaron linguine aglio olio pomodoro – w aromatycznym lekko pikantnym sosie z długo duszonych pomidorów z czosnkiem, podane z serem grana padano i natką pietruszki
- tarta z boczniakami, wędzonym boczkiem i delikatną mozzarellą fior di latte.