Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

26 listopada 2025

W tak pięknych okolicznościach przyrody nie pozostaje nem wiele przyjemności. Niewątpliwie jedną z nich jest wyborne jedzenie, którym można się delektować w ciepłe, popatrując przez okno na padający śnieg. Śnieg ów w formie wirujących płatków wygląda malowniczo i uroczo – nie to co ten już opadnięty i przetworzony przez temperaturę, smog i spaliny z samochodów na brązową breję. Zdając sobie sprawę z faktu, że w taki dzień trzeba Was trochę rozpieścić, przygotowaliśmy naprawdę fajny lancz. Jeden z Waszych ulubionych – mam tu na myśli i zupę i danie główne. A tarta wręcz ugina się pod ciężarem sera w dwóch odsłonach – greckiej fety i włoskiej mozzarelli fior di latte. Dla wielkich miłośników farfalli z cukinią jest sześć porcji tego makaronu.
A dla mnie? Dla mnie rano była kawa – słaba, po pół na pół zmieszana z Inką, z dużą ilością mleka owsianego. A do kawy zaordynowałam sobie pyszne tiramisu ze zdjęcia. Tiramisu podarowane nam wczoraj przez Mikołaja. Nie jest to leciwy Mikołaj bożonarodzeniowo-mikolajkowy, którego problemy z pamięcią sprawiły, że obdarował nas jeszcze w listopadzie, zamiast wpaść szóstego grudnia. Ten Mikołaj jest młody, gładko ogolony i jest dużym fanem Nowego Bufetu od niedawna. Bardzo się ucieszyliśmy z tego podarunku. Wzbogaca on długą listę prezentów od naszych klientów – dostawaliśmy już kraftowe piwka, chorwackie wino, norweskie wēdzone łososie, włoskie sery i wędliny, ciekawe artykuły spożywcze prosto z Brazylii, ciasta własnej roboty, desery z rzemieślniczych cukierni, a nawet flaczki cielęce. Za każdym razem nieodmiennie jesteśmy zaszczyceni i wzruszeni, że ktoś o nas myśli 😍.
A teraz pełne menu- mam nadziei, że Was zachęci do wyściubienia nosów z biur i kancelarii:

  • kokosowa zupa dahl z soczewicy i pomidorów, z kuminem, gorczycą, kurkumą, kolendrą w ziarnach i świeżym imbirem
  • quesadilla – grillowana tortilla z serem, szynką, cukinią i kukurydzą, z sosem majonezowy-jogurtowym z dodatkiem wędzonej papryki, plus sałata z winegretem
  • sześć porcji farfalli z grillowaną cukinią w sosie śmietanowo-winnym, z serem pecorino Romano
  • tarta ze szpinakiem, mozzarellą fior di latte i pestkami słonecznika.