Dopełniacz. Balsamiczny sos barbecue
Kogo? Czego? Dobrego sosu. Nam brakuje często. Dobrym sosem nie nazywam oczywiście ketchupu, który mi w ogóle nie smakuje, a jeśli go używam, to do środka kotletów na burgery, albo do marynowania […]
Kogo? Czego? Dobrego sosu. Nam brakuje często. Dobrym sosem nie nazywam oczywiście ketchupu, który mi w ogóle nie smakuje, a jeśli go używam, to do środka kotletów na burgery, albo do marynowania […]
Dziś w żłobie dostaniecie danie z osiołka. Nie z jego mięsa, ale serwowane z grzbietu. Wieść gminna niesie, że w okolicy Ciudad Juárez (płn. Meksyk) pewien sprzedawca ciepłego
Ogary poszły w las, a im dalej w las tym więcej drzew. Na razie kręcę się gdzieś na skraju, koło polany. Oto bowiem odbyły się pierwsze
Dużo ryb i morskich owoców jemy ostatnio. Jeszcze trochę, a w ogóle zrezygnujemy z mięsa stworzeń lądowych. Tym razem wróciłam ze sklepu trochę zdorszona, robiąc
Powinna zacząć od tego, co to jest sos aioli. Najprościej rzecz ujmując – jest to hiszpańsko–prowansalski sos majonezowy z dodatkiem czosnku, gdzie zamiast oleju, lub
Tak, tak, moi drodzy. To właśnie dziś przypada Dzień Świstaka. A że niedawno odświeżyłam sobie tę komedię, postanowiłam dowiedzieć się nieco więcej. I wyczytałam. W zaskakującym
Dziś sprzedam Wam przepis naszej rodzicielki na najlepsze pączki świata. Nazywana była nawet w domu Pączkową Królową, a siostra B. ułożyła wspaniałą pieśń na tę okoliczność,
Mimo iż autorzy książeczki wydanej przez BBC tak nazwali to danie, nie jest to stricte rosti. Rosti bowiem to taki dodatek skrobiowy zrobiony z surowych ziemniaków smażonych w dużej
Tym razem to ja byłam osobą, która pierwszy raz próbuje jakiegoś specjału. Nigdy, przenigdy nie jadłam grochu z kapustą, a u ukochanego przeciwnie – to tradycyjna potrawa wigilijna.
Na krakowskim PodHalu (Grzegórzki) nabyłam niedawno bogaty zestaw kasz i ziaren. Wskazywałam sprzedawcy kolejne pozycje, powtarzając za każdym razem: „Trzydzieści deko”. Gryczanej, jęczmiennej,
To będzie szybki wpis, bo szybka to przegryzka. Znalazłam ją, przeglądając jakiś stary dodatek do Wyborczej, zawierający kuchnię francuską, włoską i hiszpańską. Taki skrócony mini–przewodnik.
Kapusta, kasze, mączne twory. Człowiek nieświadomie zaczyna jeść ciężej zimową porą. W moim przypadku zaczęło się od pierogów wigilijnych, które w tym roku
Pasta wątróbkowa to postać watróbki, która jest jedyną tolerowaną przez mojego ukochanego. Jest typowo toskańską przekąską, a właściwie składnikiem przekąski, bo smaruje się nią kromki toskańskiego
Ciasto na pizzę możemy zrobić bez zaczynu, od razu wrabiając drożdże i cukier w ciasto. To przyspieszy pracę. Oprócz mąki pszennej możemy używać razowej, lub dodać
Oto mój domowy, sprawdzony przepis na naleśnikowe ciasto. Wszystkie składniki zważyłam i zmierzyłam, żeby podać dokładne proporcje. Podana ilość wystarcza na 7–8 naleśników, co oznacza, że trzy
Mama podała przepis. Ale czymże jest przepis, wobec doświadczenia i obserwacji. Dlatego oprócz receptury z Kuchni Polskiej (tej grubej książki w szarej okładce, którą wielu
Ukochany mówi, że lepsze niźli kupny krakers. Składniki wszyscy mają w domu, nawet nie trzeba biec do sklepu. Masło, mąka, jajka i ser żółty, czyli
Witam Państwa, witam serdecznie. W dzisiejszym odcinku programu „Kapustne na zimę” mam zaszczyt przedstawić bohatera – Kluska Kapustnika. — Dzień dobry Panu! —