Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

4 stycznia 2016

  
Wracamy. I witamy wszystkich, którzy to czytają.
Jako ze wypada w nowym roku zaproponować chociaż jedną nowość, mamy dla Was premierową słodycz. To włoska SBRICIOLATA. Nazwa oznacza tyle, że się kruszy. I takąż konsystencję ma ciasto – jak kruszonka. W środku jest ser ricotta, skórka z cytryny i ciemna czekolada. Kawałek jest duży. I pyszny – nie byłabym sobą, gdybym tego nie dodala.
Co poza tym u nas?
Poza nowymi pokładami sił posturlopowych mamy jeszcze parę smakołyków.
Na lancz jest krem z soczewicy i marchewki z kminkiem, kolendrą, kurkuma i papryką. Jest treściwy i rozgrzewający, bo oprócz przypraw ma w sobie mleko i pomidory.
Jako danie główne występują dzis gnocchi ziemniaczane. Do nich dwa sosy:
– ragout z wołowiną i warzywami w pomidorach
– sos z gorgonzoli z oregano
Do tarty wytrawnej włożylam wędzonego halibuta, pomidorki cherry i zielony groszek.
Kanadyjczycy również się meldują.