Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

22 sierpnia 2016

  
Dzięki kombinacjom alpejskim PKP jechałam ostatnio pociągiem z Krakowa zupełnie inną trasą. Już dawno pożegnałam drogę Radom-Skarżysko-Kielce, a tym razem ominęłam także Włoszczowę. Trasa wiodła przez Łódzkie, czyli Skierniewice, Tomaszów Mazowiecki i Koluszki. W sumie niczego spektakularnego tam nie uwidziałam, poza bardzo ładnym dworcem w Skierniewicach i Pilicą w Tomaszowie, ale krajobrazy były odrobinę inne niż zazwyczaj. Jaki się łoi tę samą trasę od lat kilkunastu, to nawet skierniewicki park czy tomaszowski komin pofabryczny traktuje się jak nowalijki.
U nas dziś bez nowalijek, no chyba żeby nazwać tak dawno niewidziane gnocchi ziemniaczane. Sa do nich dwa sosy – z gorgonzoli posypany pomidorami i rukolą, oraz ragu z wołowiny i warzyw ze świeżymi pomidorami i czerwonym winem.
Dzisiejsza zupa to krem kalafiorowy z dodatkiem rózyczek brokułów z oliwą extra vergine i tymiankiem.
Do tarty wytrawnej wrzuciliśmy greckie oliwki, holenderską goudę i polską cukinię.
A na słodko jest tak lubiane przez Was ciasto marchewkowe.